3.7.2024. 18:28
0
Vraća li se Assange starom poslu: WikiLeaks objavio tajni dokument Izraela u kojem se vidi šta je plan za civile iz Gaze
Osnivač web stranice WikiLeaks i jedan od najpoznatijih svjetskih disidenata, Julian Assange, uspio sklopiti dogovor s američkim Ministarstvom pravde, a nakon toga je priznao krivicu, ali je istovremeno i oslobođen budući da mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru u Velikoj Britaniji.

Velik se broj svjetskih medija i analitičara zapitao - hoće li najpoznatiji svjetski leaker nastaviti rad na stranici?

Odgovor je stigao poslije samo sedam dana. Na službenoj stranici WikiLeaks-a na mreži X objavljen je tajni dokument izraelskih obavještajaca iz 2023., na kojem se, navodno, može vidjeti plan "da se civili iz Gaze trebaju protjerati u Egipat".

Iako za sada nema službenih reakcija izraelskih dužnosnika o vjerodostojnosti ovog dokumenta, brojni korisnici Twittera (X), među kojima i brojni svjetski novinari, pozdravili su ovakav nastavak rada WikiLeaksa. "Potrebniji ste nego ikada", napisao je jedan od aktivista iz Portugala. Za prva četiri sata od objave, ovaj dokument je podijelio više od tri hiljade korisnika mreže X.


Stručnjaci smatraju da bi se Julian Assange sada u "potpunosti mogao vratiti starom poslu", budući da je deset hiljada dokumenata koje je WikiLeaks prikupio u posljednjih nekoliko godina i dalje neobjavljeno.

(Ajdin B.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.