1.7.2024. 20:25
0
Izraelska vojska naredila evakuaciju Han Junisa
Izraelska vojska naredila je masovnu evakuaciju Palestinaca iz većeg dijela Han Junisa, što je znak da će trupe vjerovatno pokrenuti novi kopneni napad na drugi po veličini grad u Pojasu Gaze.

U naređenju je sugerisano da će Kan Junis biti meta novih izraelskih napada na dijelove Gaze u koje je vojska već ulazila tokom prethodnih devet mjeseci progoneći militante Hamasa.

Veći dio Han Junisa uništen je u bombardovanjima ranije ove godine, ali se veliki broj Palestinaca od tada vratio da bi izbjegao još jednu izraelsku ofanzivu u Rafi, najjužnijem gradu enklave, prenio je AP.

Naredba je uslijedila pošto je Izrael pustio direktora glavne bolnice u Gazi Mohameda Abu Selmiju nakon što ga je držao sedam meseci bez optužnice ili suđenja. On je priveden povodom navoda da je objekat korišten kao komandni centar Hamasa.

Direkor bolnice je izjavio da su on i drugi zatočenici držani u teškim uslovima i mučeni.

On i drugi palestinski zdravstveni zvaničnici negirali su optužbe o zloupotrebi bolnice.

Pojedini ministri u Vladi Izraela i opozicioni lideri izrazili su ogorčenje i insistiraju da je Abu Salmija igrao ulogu u navodnom korištenju bolnice od Hamasa.

(Ajdin B.)

IzraelGaza
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.