1.7.2024. 18:29
1
Vrhovni sud SAD-a: Trump ima pravo na imunitet od kaznenog progona
Vrhovni sud SAD-a utvrdio je da se bivši američki predsjednik i ovogodišnji republikanski predsjednički kandidat Donald Trump ne može kazneno goniti za službene radnje koje je poduzeo kao predsjednik, ali može za privatne radnje, u ključnoj presudi kojom se po prvi put priznaje bilo koji oblik predsjedničkog imuniteta od kaznenog progona.

Kako prenosi Reuters, suci su sa šest glasova za, a tri protiv, odbacili odluku nižeg suda kojom se odbija Trumpov argument o imunitetu od kaznenih prijava koje uključuju njegove napore da ospori i poništi svoj izborni poraz od Joea Bidena 2020. Šest konzervativnih sudaca bilo je u većini. Troje liberala bila su protiv, čime se ponovno dokazala velika podijeljenost u odlukama najvišeg sudskog tijela u Americi. Isti rezultat dogodio se i u odluci odbacivanja federalnog prava na pobačaj (Roe vs. Wade) iz 2022. godine.

"Zaključujemo da prema našoj ustavnoj strukturi odvojenih ovlasti, priroda predsjedničke ovlasti zahtijeva da bivši predsjednik ima određeni imunitet od kaznenog progona za službena djela tokom svog mandata", napisao je u objašnjenju predsjednik suda John Roberts.

"Barem u pogledu predsjednikovog izvršavanja njegovih temeljnih ustavnih ovlasti, ovaj imunitet mora biti apsolutan. Što se tiče njegovih preostalih službenih radnji, on također ima pravo na imunitet", dodao je Roberts.

Trump je pozdravio presudu u objavi na društvenim mrežama, napisavši: "VELIKA POBJEDA ZA NAŠ USTAV I DEMOKRATIJU. PONOSAN SAM ŠTO SMO AMERIKANAC".

Liberalna sutkinja Sonia Sotomayor bila je ogorčena presudom, rekavši kako je predsjednik sada "kralj iznad zakona". S njom se složilo i preostalo dvoje liberalnih sudaca te lideri Demokratske stranke, redom spominjući "udar na demokratiju".

Roberts je rekao da će Trumpov slučaj biti vraćen nižim sudovima na daljnju raspravu. Sporo rješavanje ovog slučaja od strane Vrhovnog suda već je pomoglo Trumpu jer je bilo malo vjerovatno da bi bilo kakvo suđenje za optužbe koje je pokrenuo posebni tužitelj Jack Smith moglo biti završeno prije izbora.

Sud je analizirao četiri kategorije ponašanja sadržane u Trumpovoj optužnici, njegove razgovore s zvaničnicima Ministarstva pravosuđa nakon izbora 2020., njegov navodni pritisak na tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da blokira potvrdu Bidenove izborne pobjede, njegovu navodnu ulogu u okupljanju lažnih pro-Trumpovih birača i njegovo ponašanje u vezi s napadom na američki Kapitol 6. januara 2021.

Sud je utvrdio da je Trump imao apsolutni imunitet za razgovore s zvaničnicima Ministarstva pravosuđa, ali je vratio slučaj nižim sudovima kako bi se utvrdilo ima li Trump imunitet za ostale tri kategorije. Ovo je prvi puta u historiji SAD-a da je Vrhovni sud proglasio kako bivši predsjednici mogu biti zaštićeni od kaznenih prijava u bilo kojem slučaju.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.