17.6.2023. 10:46
0
Jeftini lijek koji se koristi za mršavljenje može spriječiti dugotrajni covid
Čini se da je desetljećima star lijek za dijabetes metformin trenutno u modi. Ne samo da se smatra da može pomoći u mršavljenju i potencijalno čak i u borbi protiv starenja, nego je nova studija otkrila da bi mogao biti najučinkovitiji lijek dosad u prevenciji dugotrajnog COVID-a.


Studija objavljena 8. juna u medicinskom časopisu The Lancet otkrila je da su pacijenti koji su primili metformin kada im je prvi put dijagnosticiran COVID-19 imali 41% smanjen rizik od razvoja dugotrajnog COVID-a 10 mjeseci kasnije, piše Insider.

Studija je imala ograničenja – uključujući to da je testirana samo na ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću – ali je pokazala obećanje za lijek kao ključno sredstvo u borbi protiv duge bolesti COVID-19.

“Rezultati ove studije važni su jer dugi COVID može imati značajan utjecaj na živote ljudi”, rekla je Carolyn Bramante, glavna istraživačica u studiji i docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Minnesoti, u izjavi za javnost.

“Metformin je jeftin, siguran i široko dostupan lijek, a njegova uporaba kao preventivne mjere mogla bi imati značajne implikacije na javno zdravlje", navodi N1. 




(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.