8.7.2023. 13:35
0
Na ovom idiličnom hrvatskom otoku živi samo jedna osoba
FOTO: Avaz
U Malostonskom zaljevu, u općini Ston, smjestio se idilični hrvatski otočić površine 0,011 četvornih kilometara i sa samo jednim stanovnikom.

Prekriven mediteranskim rastinjem
Zbog povoljnih uslova ovaj zaljev je još od antičkih vremena bio savršeno mjesto za uzgoj školjki. Ovaj prolaz u južnoj Dalmaciji, između poluotoka Kleka i Pelješca, dom je i za pitoreskni Otok života, koje lokalno stanovništvo naziva još i Govan ili Govanj, prenosi Avaz.

Otok je prekriven mediteranskim raslinjem, a ponajviše alepskim borom, maslinama i makijom, piše Dnevnik.hr.

Otok Života pripada općini Ston, a prostire se na tek 0,011 četvornih kilometara u Malostonskom zaljevu. Iako raspolaže s vrlo ograničenim prostorom, ovdje je kroz godine izgrađeno 11 objekata koji su se koristili za privatne i javne potrebe.

Skladište za brodove
Na otoku se nekad nalazilo skladište za brodove, odmaralište za djecu, a neki objekti bili su prilagođeni istraživačko-naučnom radu Instituta za istraživanje mora iz Splita.

U posljednjih stotinu godina otok je promijenio nekoliko vlasnika – pripadao je porodici Bandur iz Malog Stona, a tridesetih godina prošlog stoljeća kupio ga je imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika koji je na njemu izgradio kuću za sebe i svoje goste. Nakon Drugog svjetskog rata prešao je u vlasništvo države, odnosno općine Ston.

Na njemu danas živi jedna osoba, Prospera Pavić, koja je na otoku provela već više od 80 godina. I ne planira s njega otići. Uživa u miru i tišini, prekrasnom pogledu na zapanjujuću okolicu te povremenim posjetama porodicama s kopna.

(Elmedina H.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.