20.8.2023. 17:53
0
Najotrovnija riba u Jadranskom moru, susret s njom može biti opasan
Morski zmaj se smatra najotrovnijom ribom u Jadranskom moru. Šta učiniti ako vas ubodu?

Morski zmaj – neki ga kolokvijalno zovu morski pauk – jedna je od riba koja živi u Jadranskom moru, a nastanjuje i podmorje u Hrvatskoj.

Ribu se može prepoznati po žuto-sivoj boji sa zlatno-smeđim mrljama koje se protežu od ravnog leđa do trbušne šupljine, sažima N1 Hrvatske u izvješću Nové lista. Naraste do 53 centimetra i teži do 1,9 kilograma.

Može se naći u plićaku i na dubini od 150 metara. Kao lovac, ova riba preferira pješčane školjke, jer se prilikom lova zariva u pijesak odakle su joj vidljive samo oči i leđno peraje. Trbuh je bijel, a leđne peraje, koje su gotovo simetrične, dobro su razvijene.

Usta morskog zmaja su velika, sa malim, ali oštrim zubima. A upravo tu, na gornjem dijelu škržne šupljine, nalazi se velika otrovna bodljika. No, riba krije otrov i na prvim linijama leđne peraje koje su obojene u crno.

Upravo zbog opasnosti od uboda otrovnim bodljama, morskog zmaja nikada ne treba hvatati golim rukama. Ali šta učiniti ako se ubod ipak dogodi?

Prva pomoć je neutralizacija otrova. To se postiže premazivanjem mjesta uboda 10% otopinom amonijaka, koja je dostupna u ljekarni. S takvom mjerom, bol na mjestu trebao bi potpuno nestati.

Neki ribari sami sebi pomažu na druge načine. Spaljuju mjesto uboda upaljačem ili opuškom cigarete ili čak prislone mjesto na vruću izduvnu cijev motora, ali to je često neefikasna i prije svega vrlo bolna mjera.

U svakom slučaju, kod ugriza morskog zmaja potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć, pogotovo ako se ubod dogodio nekoliko puta.


(Admir O.)

Riba
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.