2.10.2023. 10:04
0
Evo zašto su turbulencije u avionu puno gore nego prije
FOTO: ilustracija
Ako ste u posljednje vrijeme primijetili povećanje turbulencija tijekom putovanja zrakoplovom, niste u krivu. Nedavna studija pokazala je da se turbulencija, ona vrsta koja čini potencijalno zastrašujući let, pogoršava.

Studija je analizirala podatke prikupljene između 1979. i 2020. i otkrila značajno povećanje turbulencija u čistom zraku, a za glavni razlog navode – klimatske promjene, piše Reader’s Digest.

Stalno rastuća količina toplog zraka zbog emisije ugljičnog dioksida pratila je stopu povećanja turbulencija u čistom zraku. Taj topli zrak diže se u mlazni tok, stvarajući vjetar koji uzrokuje turbulencije u čistom zraku.

“Klimatske promjene imaju značajan utjecaj na učestalost zračnih turbulencija zbog češćih slučajeva vrlo nestabilnog zraka”, kaže znanstvenik Dan Bubb.

Dijelom je to zbog vremena kada je mlazna struja jača, ali također se javlja na frontalnoj granici, gdje se susreću tople i hladne fronte.

Kao rezultat toga, kaže on, “područja duž frontalne granice mogu doživjeti jake grmljavinske oluje s velikom kišom, vjetrovima i turbulencijama.”

Nekoliko studija je ukazalo na to da bi turbulencije mogle postati učestalije i imati veći intenzitet jer klimatske promjene mijenjaju mlazne struje i grmljavinske oluje. Prema jednoj studiji, od 2050. do 2080.vzimske jake turbulencije u čistom zraku postat će jednako uobičajene kao umjerene turbulencije.

Trebamo li se bojati turbulencija?

Unatoč strašnim predviđanjima, stručnjaci kažu da zračne turbulencije ne mogu srušiti komercijalni zrakoplov.

“Turbulencije mogu biti iznimno opasne, uzrokujući ozljede putnika i posade, kao i oštećenja zrakoplova, ali je malo vjerojatno da će uzrokovati pad zrakoplova komercijalne zrakoplovne kompanije”, kazao je profesor Thomas Guinn, prenosi N1.

(Mubina Lj.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.