4.2.2021. 15:00
0
Testiranja uzoraka na Covid iz BPK u KCUS-u obustavljena pa danas nastavljena
Testiranja uzoraka na koronavirus iz Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) jučer su bila obustavljena. Iz KCUS je zatraženo pokrivanje troškova testiranja u proteklih godinu dana te slanje novih briseva uz odobrenje Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

Direktor kantonalnog Zavoda zdarvstvenog osiguranja BPK-a Salem Halilović potvrdio je da su testiranja danas nastavljena, iako konačan dogovor još nije postignut.

- Najvažnije je da je situacija pozitivno riješena na zadovoljstvo svih građana, odnosno pacijenata koji trebaju i na dalje liječenje u KCUS-u.  Važno je istaći da su uzorci na Covid-19  iz BPK Goražde išli redovno od marta prošle godine i testiranje je vršeno bez ikakvih problema. Zavod zdravstvenog osiguranja apsolutno nije bio uključen u to jer to je išlo direktno iz Covid ambulante i putem Zavoda za javno zdravstvo – napominje Halilović.

Pojašnjava da je od kantonalnog ZZO krajem prošle godine zatraženo da se odobrenjima Zavoda pokriju testiranja

- Mi smo tek 28. decembra dobili od KCUS-a, odnosno mikrobiologije jedan dopis u kojem traže od nas da odobrenjima ZZO pokrijemo sve testove koji su išli iz ovog kantona. Od Zavoda za javno zdravstvo smo zatražili koji je to broj i za prošlu godinu on iznosi oko 10.000 uzoraka koje bi mi po njihovom mišljenju trebali pokriti odobrenjima, a to znači i pristanak na plaćanje. Mi zakonski gledano, to ne možemo platiti jer nemamo nikakav ugovor, nemamo ni cijenu, jer to je bilo sve na osnovu jednog dopisa – pojašnjava Halilović.

Ističe da se u konsultaciji sa drugim kantonima krenulo u potrazi za rješenjem, ali da se u međuvremenu desilo da su testiranja jučer obustavljena

- U konsultaciji sa drugim kantonima, koji isto tako nisu poslali ta odobrenja, uputili smo dopise  Zavodu za javno zdravstvo FBiH i Federalnom ministarstvu zdravstva da vidimo na koji način u skladu sa zakonom se to može platiti i na koji način će se plaćati ubuduće. Upoznali smo Vladu BPK i resorno ministarstvo, međutim desilo se da je mene obavjestila direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK da je sa mikrobiologije KCUS-a porukom obavještena da od jučer testovi iz Goražda neće biti obrađivani i da se ne šalju – navodi Halilović.

Dodaje da je obustava testiranja i na jedan dan stvorila probleme pacijentima sa područja BPK Goražde koji trebaju biti upućeni na terapije, odnosno liječenje u KCUS, koji su, po njegovim riječima, s pravom negodovali.

- Odmah smo intervenisali u saradnji sa premijerkom BPK i kontaktirali KCUS i našeg člana UO iz BPK dr. Popovića jer smatramo da je neozbiljno to uraditi na ovakav način i u jednom danu obustaviti  te vrste usluga bez obzira ko će to ubuduće plaćati ili retroaktivno. Tražili smo da se ostavi prostora i da pacijenti ne ispaštaju a da se Vlada BPK, Zavod zdravstvenog osiguranja i KCUS dogovore u skladu sa zakonom i našim propisima, da  pronađemo krajnje riješenje. Testovi su jutros otišli u Sarajevo, vršit će se testiranja, informisan sam od diretorice kantonalnog zavoda da će biti obrađeni  tako da tu problema neće biti – ističe Halilović.

Naglašava, međutim, da konačno riješenje nije pronađeno te da će se u saradnji sa nadležnim institucijama ovaj problem nastojati riješiti.  

- Jutros smo poduzeli korake s naše strane da u narednih nekoliko dana krenemo to rješavati. U finansijskom planu  Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK, da budem iskren, apsolutno nismo planirali ta sredstva jer nismo imali na osnovu čega, nismo potpisali ugovor za te usluge ni s kim niti nas je neko obavezivao 11 mjeseci za bilo kakvu dokumentaciju, do 12 mjeseca. Mislim da Federalno ministarstvo i federalni ZZO moraju dati smjernice i upustva na koji način će to biti kompenzirano iz svih kantona, njih šest-sedam, nismo samo mi. Mora se pronaći sistemsko riješenje na koji način to uraditi, ali bez obzira kakvo ono bude i ko to bude plaćao, pacijenti ne smiju trpiti. Neozbiljno je da jučer naši pacijenti nisu imali tu uslugu i problem je stvoren s pravom – mišljenja je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.