8.2.2021. 16:19
0
Sarajevo: Od sutra u funkciji digitalna platforma 'eCoVID. Vakcina'
Ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću prezentirana je danas digitalna platforma „eCoVID.Vakcina“, a po najavi direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje KS Sakiba Katane već sutra bi ta platforma trebalo da bude puštena u funkciju.

Tu platformu izradila je firma 'MEDIT', a na prezentaciji informirano je o svim mogućnostima digitalne platforme “eCoVID.Vakcina”. Pratiti će sve administrativne i medicinske podatke koje se odnose na planiranje vakcinacije, vakcinaciju i revakcinaciju te sve propratne evidencije, uključujući eventualne simptome nakon vakcinacije.

Kako je rečeno, važno je definisati sam proces vakcinisanja. To, između ostalog, podrazumijeva logističku podršku za vakcine, broj ambulanti u kojima će se vršiti vakcinacija, ali i definisanje načina revakcinacije.

Potcrtano je da to nije administrativni nego zdravstveni proces, koji se mora na taj način i tretirati, a svaka vakcinacija će se unositi u karton pacijenta, kao i eventualne kontraindikacije.

To su, kako je rečeno tokom prezentacije, prijedlozi na osnovu kojih će se praviti e-uputnice i prosljeđivati u domove zdravlja, tačnije u timove porodične medicine.

- Već duže vrijeme Zavod zdravstvenog osiguranja ima detaljne baze podataka, kao i plan vakcinacije prema kategorijama. Razvijena je i funkcioniše “eCoVID ambulanta”, gdje se automatski na viber račun registruje osoba kod koje se sumnja na virus korona te na isti način, dobija vrijeme i mjesto doma zdravlja u kojem će mu se uzeti bris.

Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati, zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu. Naglašeno je i da će svaka osoba koja bude vakcinisana, na viber dobiti link s jedinstvenim QR kodomtzv. Covid passom, koji će omogućiti online pristup bazi podataka ZZO i na taj način dokazati da je vakcinisana.

Ministar je zadovoljan načinom na koji je urađena ta platforma, posebno što će već od sutra profunkcionirati.

- Radi se o adaptivnoj, agilnoj i važnoj aplikaciji koja će doprinijeti još boljem razvoju zdravstvenog informacionog elektronskog sistema. Kanton Sarajevo jeste i treba da bude lider u svim procesima - poručio je, saopćila je Pres služba KS.

Najavljeno je da će uskoro biti održana i prezentacija e-bolovanja, koja postoji, ali ih nažalost, po riječima direktora Katane malo liječnika koristi.

Prezentaciji su prisustvovali direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav te uime Doma zdravlja Enes Šačić.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.