8.10.2024. 13:14
3
Ko je kriv za katastrofu probosanskih stranaka u Srebrenici - Fejzić "udario" po Bošnjacima iz dijaspore i FBiH: Duraković kaže da su Zakon o prebivalištu i Izborni zakon promjenili sve
Probosanske stranke su na nedjeljnim izborima u Srebrenici ostvarile vrlo loš rezultat.

SNSD-ov kandidat Miloš Vučić, a kojeg su podržale sve prosrpske stranke, pobijedio je ubjedljivo protukandidata Hamdiju Fejzića. On je bio nezavisan kandidat, ali je dobio podršku probosanskih stranaka, odnosno, SDA, SBiH, SDP-a, NiP-a, DF-a, "Naprijed", NES-a. 

Međutim, to nije bilo ni blizu dovoljno jer je Vučić dobio čak 75% od ukupnog broja glasova, a ukupno (važećih) ih je bilo 5633.

Drastično bolje, na kraju, probosanske stranke neće proći ni u Skupštini Opštine Srebrenica.

Koalicija SDA i Stranke za BiH je osvojila 505 glasova, a cenzus su još prešli NiP i SDP. Sa druge strane, prosrpske stranke su dobile najviše glasova i to SNSD 1320, te US 575.

SDS, DNS, NPS, SP su također prešli cenzus.

Fejzić je u prvoj reakciji nakon što je već postalo jasno da će novi načelnik biti Vučić, okrivio takoreći neaktivnost Bošnjaka iz FBiH i dijaspore za loš rezultat.

"Nek' samo to jednom vide i neka se politički osvijeste i neka vide koliko prema Srebrenici Srbi pokazuju važnosti kada žele da imaju Srebrenicu. Mi smo se borili za ovaj grad. Dayton je rekao da smo mi konstitutivan narod, da ovdje treba da živimo, da nam pripada. Međutim, kako ja vidim mnogi Srebreničani ne žele Srebrenicu, nažalost. Neka im je na sramotu iz razloga što onoliki šehidi su dali svoje živote i leže u Potočarima, a oni ne daju ni minimum da imaju Srebrenicu da im vrati duh", kazao je Fejzić.

O razlozima loših rezultata u ovoj opštini smo razgovarali sa bivšim načelnikom Srebrenice, koji je trenutno na poziciji potpredsjednika RS-a, Ćamilom Durakovićem.

On je kazao da su u Srebrenici znali da će donošenje Zakona o prebivalištu iz 2016. godine ići na najveću štetu Bošnjacima, te da se upravo to i dešava. 

"Nemoguće je da na dan izbora dvije, dvije i po hiljade ljudi dođe iz Srbije i presudi u Srebrenici ko će biti načelnik i ko će biti većina u Skupštini. To je legalno, ali je nemoralno, nefer i neispravno. To je kampanja koju zvanično vode organi Srbije i MUP-a RS, te su se na dan izbora mogla vidjeti službena vozila koja dovoze i odvoze birače iz Srbije i to je gnusno gledati", rekao je Duraković.

Ističe da 40 hiljada Bošnjaka koji žive u FBiH i cijelom svijetu nije iskoristilo svoje pravo da se registruju, kao što to rade glasači iz Srbije, te da iskoriste tu mogućnost da glasaju.

Kaže da u Srebrenici imamo jedan sistem koji radi protiv Bošnjaka da obave svoje biračko pravo, a koji, kako je rekao, "nam je donio Zakon o prebivalištu i Izborni zakon".

"Prije Izbornog zakona, Bošnjaci su imali apsolutnu većinu u Opštini Srebrenica, imali smo 17-18 poslanika u NSRS", navodi Duraković.

Čitav razgovor možete poslušati u prilogu članka.

Novinar: Ajdin Balićevac

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.