8.10.2024. 14:27
0
Noć od koje strahuju građani pogođenih područja zbog najavljenog "kijameta" - Šta će FUCZ uraditi da ih zaštiti: Brašnjić kaže da će izdati preporuku za evakuaciju stanovništva
Federalni hidrometeorološki zavod izdao je danas narandžasto upozorenje za jaču kišu koja se očekuje večeras.

Upozorenje se odnosi na vremenski period 9. oktobra od 01,00 sat do 11,00 sati.

Uz jaču kišu prognozira se između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta.

I najpoznatiji bh. meteorolog je jučer objavio zabrinjavajuću prognozu.

"Nažalost, konsenzus sva tri korištena prognozna modela (ICON, ECMWF i GFS) govore da novi val obilnijih padavina očekujemo u noći s utorka na srijedu koji će se od zapada premještati prema jugoistoku. Izraženo visinsko strujanje s jugozapada dovlači veće količine vlage s Mediterana i u ovakvim uslovima ponovo najviše su pogođena područja Hercegovine. Posmatrajući strujanje zraka kao i vlagu kroz vertikalni presjek atmosfere, najobilnije padavine su u područjima uz Jadran, kao i na krajnjem jugu te istoku Hercegovine, gdje će one biti praćene grmljavinom, uzimajući u obzir koliko je dostupno toplotne energije, prije svega od mora. Intenzivnije padavine, nažalost, ponovo i prolazno se očekuju i na sjeverozapadu i sjeveru Hercegovine, odnosno u područjima koja su već žestoko zahvaćena, a recimo da je to sjeverna granica očekivane padavinske zone. Ipak, postoje razlike. U odnosu na noć na petak, nemamo veće pristizanje hladnijeg zraka po visini pa je strujanje nešto slabije u odnosu na prošli put, pogotovo u nižim slojevima, a nemamo ni prizemne ciklone u Jadranu kao u petak. Stoga, za očekivati je da centralni dio Bosne (Kiseljak i sjevernije) ipak prođe sa znatno manjim količinama padavina te manjim rizikom ovog puta, ali ne i bez jednog jačeg, prolaznog pljuska. Smirenje padavina očekuje se u prijepodnevnim satima srijede. Brojna upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi su izdata, pa ih ozbiljno shvatimo ovog puta", napisao je Sladić. 

S obzirom na sva ova upozorenja, kontaktirali smo direktora FUCZ-a Aldina Brašnjića, te ga pitali kako će zaštititi stanovništvo.

"Ispred Federalnog štaba bi najvjerovatnije trebala ići jedna preporuka za evakuaciju svih ugroženih područja koja su ugrožena i bez ovih padavina, te da izvršimo evakuaciju. Međutim, ovdje su nam struka i geolozi kazali da to, posebno u Donjoj Jablanici, nije potrebno. Tamo imamo još pet stambenih objekata gdje se nalaze porodice, te da više nisu ugroženi. Međutim, mi bismo opet napisali tu preporuku da se oni evakuišu barem na dan da ne budu tu u kućama, dok ne prođu padavine najavljene za večeras. Druga stvar, ovo što smo govorili vezano za novu mehanizaciju, potrebna je ovdje posebno u predjelu Buturović Polja, bez obzira što smo iz Slovenije, Crne Gore i RS-a mehanizaciju, morat ćemo preko Mehanizma civilne zaštite EU dodatnu mehanizaciju. Još bih rekao da smo danas pronašli jedno žensko tijelo, te još uvijek traje potraga za jednom osobom", kazao nam je Brašnjić.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.