24.5.2024. 12:45
0
"Nije u šoldima sve" - Koliko novca na plate troše fudbalski klubovi u BiH i da li je sve po zakonu: "Svako malo imamo inspekcijske kontrole, zar mislite da oni ne bi reagovali ako nešto nije uredu?"
FOTO: nsbih/ilustracija
Prema pravilima, na kraju svake takmičarske sezone klubovi u BiH su dužni objaviti finansijske izvještaje za prethodnu godinu.

Finansijski izvještaji su također jedan od kriterija za dobijanje licenci za narednu takmičarsku sezonu. Kao i svake godine, brojke koje se prikazuju u tim izvještajima izazvale su različite reakcije u bh. sportskoj javnosti.

Koliko su klubovi u WWIN ligi potrošili na plate?


Krenut ćemo od novog prvaka WWIN lige BiH. Borac je imao ukupne prihode u iznosu od 8,36 miliona KM, dok su rashodi iznosili 8,33 miliona KM. Borac je na plate i ostale lične prihode izdvojio 874.043 KM, što je neobično mala cifra za ekipu koja je osvojila titulu, kada se uporedi sa drugim klubovima u ligi.

Zrinjski će se ove sezone morati zadovoljiti "samo" osvojenim trofejom Kupa BiH, ali im je sezona bila najuspješnija do sada jer su ostvarili historijski plasman za bh. fudbal nakon što su se plasirali u grupnu fazu Konferencijske lige. Oni su, uz pomoć novca osvojenog u ovom takmičenju, ostvarili rekordan budžet. Podaci pokazuju da su ostvarili ukupni prihod od 14,3 miliona KM, te rashod od 13,6 miliona KM. "Plemići" su na troškove plata i ostalih ličnih primanja prošle godine potrošili 7,3 miliona KM, što je mnogo više od prvoplasiranog Borca.

Velež će ove sezone igrati u Evropi, a u njihovom izvještaju za prošlu godinu se navodi da su "Rođeni" prihodovali 3,76 miliona KM, dok su rashodi iznosili 3,75 miliona KM. Velež je na plate i ostala lična primanja zaposlenih isplatio 1,61 milion KM, a za troškove primljenih usluga 1,68 miliona KM.

Za mnoge navijače FK Sarajevo ova sezona je okarakterisana kao neuspješna, iako su na kraju uspjeli izboriti Evropu kao četvrtoplasirani na tabeli. U njihovom izvještaju za 2023. godinu stoji da je Bordo tim završio sa minusom od gotovo 3,3 miliona KM. Sarajevo je u prethodnoj godini imalo prihode od 7.761.573 KM, dok su rashodi bili 11.954.312 KM. Takođe, istaknuto je kako je Sarajevo na plate i lična primanja prethodne godine potrošilo 3.449.126 KM.

Sloga Doboj je bila veliko iznenađenje ove sezone, a na plate su potrošili 1,14 miliona KM, dok je Široki Brijeg prošle godine na plate potrošio 1,33 miliona KM. Ono što je zanimljivo jeste da su oba ova tima potrošila više od novog prvaka.

Što se tiče Željezničara, ova sezona za njih će biti upamćena kao jedna od najlošijih, ako ne i najlošija u poslijeratnom periodu, ali što se tiče finansija, Plavi su prošlu godinu završili sa viškom od 1,5 miliona KM. Prihodi su iznosili 8,5 miliona KM, a rashodi nešto manje od 7 miliona KM. Također, Klub sa Grbavice je na plate potrošio 3,1 milion KM.

FK Igman Konjic je prošlu godinu poslovao u plusu. Oni su 2023. godine potrošili 2.332.026 KM, a ukupan višak prihoda nad rashodima iznosio je 4.280 KM. Od pomenutih iznosa, Igman je na plate igrača potrošio 1.793.633 KM.

GOŠK je, uz Igman, osigurao opstanak u WWIN ligi Bosne i Hercegovine, a mogu se pohvaliti i dobrim brojkama u svoj izvještaju. Tim iz Gabele je 2023. godinu završio s "plusom" od 594.081 KM. Ukupni prihodi su iznosili 1.663.730 KM, dok su rashodi bili 1.069.649 KM. GOŠK je na plate potrošio 551.797 KM.

Za FK Zvijezdu 09 se odavno znalo da će biti jedan od putnika u niži rang, ali to nije ni čudo kada pogledamo njihov izvještaj, gdje stoji da su na plate potrošili 318.409 KM, što je najmanje od svih klubova.

Posljednji klub koji se borio do kraja, ali nije uspio da izbori opstanak, je Tuzla City. Tuzlaci su prijavili pozitivno poslovanje, a kako su naveli u izvještaju, bili su u plusu 7.500 KM. Tuzla City je svojim igračima, stručnom štabu i zaposlenicima isplatio nešto više od 580.000 KM. Skoro identičan iznos prijavljen je i godinu dana ranije.

Jedan dio sportske javnosti u BiH bio je skeptičan po pitanju ovih iznosa, pa smo tim povodom kontaktirali Muniba Subašića, glavnog sekretara ekipe Tuzla City. Kazao nam je kako inače ne komentariše ovakve priče, ali je u odgovoru naglasio kako je to njegov lični stav, a ne zvanični stav kluba, te kako je porezna inspekcija u Tuzli čest gost i da bi, da je nešto nezakonito, oni to odavno pronašli.

"Na Vaše pitanje odgovorit ću Vam protivpitanjima: Zašto Vi toliko potencirate na klub koji finansira isključivo jedan čovjek, novcem iz vlastitog džepa, odvajajući od svoje porodice? Mogao je on taj novac i pametnije uložiti. Da li Vi znate da klub Tuzla City iz budžeta dobija sljedeći novac: Grad Tuzla = 0,00 KM, Tuzlanski Kanton = 0,00 KM, Federacija BiH = 0,00 KM, Država BiH = 0,00 KM? Budžet Azmira Husića prema Tuzla Cityju iznosi 100% od ukupnog godišnjeg budžeta. Sigurno znate da drugi klubovi (Sloboda, Željeljezničar, Sarajevo, Velež, Zrinjski) iz istih budžeta dobijaju milionske iznose (od 1 do 3 miliona, kako koji). Treba se pozabaviti tim pitanjima, a nas male prepustiti da se i dalje patimo i snalazimo kako znamo i umijemo. Svako malo, zbog ovakvih priča, imamo najavljene i nenajavljene kontrole od strane raznih poreskih inspekcija. Zar mislite da nešto nije u redu da oni ne bi adekvatno reagovali“, kazao nam je u odgovoru Subašić.

Porezna uprava FBiH provodi kontrole...

Također smo poslali upit Poreznoj upravi Federacije BiH sa sljedećim pitanjima:

Je li Porezna uprava Federacije BiH provodila kontrole poreznih obveznika fudbalskih/nogometnih klubova u proteklom periodu, i ako jeste, kakvi su bili rezultati tih kontrola? Ako nije, planira li u skorijoj budućnosti takve kontrole s obzirom na naprijed navedene sumnje?

Iz Porezne uprave smo dobili odgovor da su u prethodnom periodu izvršene brojne kontrole fudbalskih klubova. 

"Porezna uprava Federacije BiH kontinuirano u skladu s kadrovskim mogućnostima provodi uredske i terenske kontrole zakonitosti poslovanja svih poreznih obveznika, pa i fudbalskih/nogometnih klubova.  Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnih odsjeka za inspekcijski nadzor shodno Zakonu o Poreznoj upravi Federacije BiH i godišnjem planu kontrola porezni obveznici fudbalski/nogometni klubovi su kontrolisani više puta u proteklom periodu. 

U izvršenim kontrolama Porezna uprava Federacije BiH je utvrđivala dodatne obaveze po osnovu javnih prihoda. U pojedinim kontrolama utvrđivan je značajan iznos dodatnih poreznih obaveza. Postupajući po donesenim rješenjima u postupku inspekcijskog nadzora jedan broj poreznih obveznika je plaćao dodatno utvrđene obaveze, dok su ostali obveznici izjavljivali žalbe koje su na rješavanju kod drugostepenog organa tj.Federalnog ministarstva finansija. 

Porezna uprava Federacije BiH će i u narednom periodu pored fudbalskih/nogometnih provoditi inspekcijske nadzore i u drugim sportskim kolektivima kao što su: košarkaški, rukometni, teniski, odbojkaških i drugi.
 
Na sva druga pitanja koja ste naveli u svom zahtjevu Porezna uprava Federacije BiH ne može odgovoriti s obzirom na to da se shodno članu 3. stav 4. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH (“Službene novine FBiH”, broj: 33/02, 28/04, 57/09, 40/10, 27/12, 7/13, 71/14, 91/15 i 44/22) traženi podaci smatraju poreznom tajnom“
, kazali su iz Porezne uprave FBiH.
 
Na kraju svega, izgleda da nije sve u novcu. Manja ulaganja mogu značiti ispadanje u niži rang, ali kako vidimo i osvajanje titule.

(Aldin Barimac)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.