5.8.2021. 12:53
0
Damir Hadžić će ponovo na optuženičku klupu
Bivši ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić ponovo će morati sjesti na optuženičku klupu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Naime, Vrhovni sud FBiH je uvažio žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo i poništio oslobađajući dio presude Hadžiću i ostalima u slučaju dodjeljivanja općinskog zemljišta Esedu Radeljašu.

Vrhovni sud je donio rješenje kojim se žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo uvažava, presuda Kantonalnog suda se u oslobađajućem dijelu ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje, potvrdio je za Oslobođenje Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

Podsjećamo, u novembru 2016. godine uhapšeni su Damir Hadžić, Esed Radeljaš, te službenici Općine Novi Grad Sarajevo Jasmina Horo i Jusuf Čaušević. Njih četvero su optuženi da su na nezakonit način omogućili isplatu odštete Radeljašu, zbog čega je oštećen budžet Općine.

Naime, 2006. godine, općinske vlasti su donijele odluku o dodjeli općinskog zemljišta u Neđarićima Radeljašu, koji je tu parcelu tražio za gradnju poslovnog objekta. Za dobijanje tog zemljišta Radeljaš je platio naknadu od oko 45.000 maraka. Međutim, u naredne četiri godine Radeljaš nije počeo bilo kakve radove na dodijeljenom zemljištu, tako da mu je ono oduzeto. On tada podnosi zahtjev za odštetu i Općina mu iz budžeta isplaćuje oko milion maraka na ime trađene odštete. 

Sam Radeljaš je, u vrijeme kada je bio zastupnik u Skupštini KS, odgovarajući na pitanja novinara uprabo o ovom zemljištu, kazao:

- Pustite me, ja sam mali lopov, ganjajte one velike.

Inače, Vrhovni sud je, uporedo sa poništavanjem oslobađajuće presude Hadžiću i ostalima donio rješenje o obustavi daljeg postupka protiv Radeljaša zbog njegove smrti. On je, podsjećamo, umro u januaru ove godine od posljedica koronavirusa i to nedugo nakon što je izabran za načelnika Općine Foča u FBiH (Ustikolina), prenosi Oslobođenje.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.