2.4.2024. 12:53
0
Novi detalji akcije Spartakus u BiH: Ko su ljekari koje policija sumnjiči za lažiranje dokumentacije?
FOTO: ilustracija
U okviru akcije Spartakus pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova REPUBLIKE sRPSKE (MUP RS) podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv banjalučkih ljekara Milana Simatovića i Velimira Škrbića, saznaju Nezavisne novine.

Ljekare sumnjiče za više krivičnih djela, odnosno pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i primanje mita. Izvještaj je podnijela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

- Za navedena lica postoji osnov sumnje da su u od februara 2020. godine do 30. decembra 2021. godine, izvršila navedena krivična djela vršeći službenu dužnost u jednoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Banjoj Luci, navedeno je u saopćenju MUP-a RS.

Kako saznaje isti medij, doktore sumnjiče da su preko advokata Dragana Stupara koji je ranije hapšen u ovoj akciji, pomagali Zvorničaninu Bojanu Raoniću, svjesni da se nalazi izvan BiH.

Kako je rekao izvor Nezavisnih, sumnja se da su ljekari organizovali medicinski prijem i hospitalizaciju za druga lica u ime Bojana Raonića, a prikupljenu dokumentaciju iskoristili u postupku podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Škrbić i danas radi kao hirurg na Univerzitetkom kliničkom centru RS, dok je Simatović, koji je isto hirurg, napustio UKC RS, ali je u vrijeme kada ga terete radio u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjetimom, u akciji Spartakus početkom februara uhapšeni su banjalučki advokat Dragan Stupar, Bojan Đokić i Strahinja Pandurović sa Pala.

Stupar je, inače, bio Raonićev branilac u postupku koji se vodio protiv njega u BiH, te se sumnja da su u tom postupku pribavljani nezakoniti dokazi među kojima je i medicinska dokumentacija.

Raonić u Belgiji služi zatvorsku kaznu zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

I protiv ovih osoba je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS podnijela izvješaj tužilaštvu.

Tada je na području Banja Luke, Istočnog Sarajeva i Zvornika izvršeno više pretresa stambenih objekata i prevoznih sredstava.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS tada je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj protiv ukupno 10 osoba zbog izvršenih krivičnih djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga te pranje novca, zatim falsifikovanje isprave, pomoć izvršiocu poslije izvršenog krivičnog djela i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Inače, u okviru te istrage su se koristili dokazi i saznanja pribavljena iz aplikacija Sky i Anom, a grupa koja je obuhvaćena akcijom se dovodi u vezu sa Zvorničaninom Raonićem koji u Belgiji služi zatvorsku kaznu.

MUP RS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.