31.5.2024. 8:17
0
Forto zbog optužbi za izdaju nabrojao šta je sve "Trojka" uradila za državu: "Naši prethodnici su po zatvorima. To govori ko je patriota a ko je izdajnik"
Edin Forto, predsjednik Naše stranke, komentarisao je nove secesionističke poteze koji se povlače iz RS-a i konstatirao je da je Bosna i Hercegovina neupitna i o njenom opstanku ne može biti pregovara.

U saopćenju za javnost, Forto je poručio kako je Bosnu i Hercegovinu potrebno okrenuti ka mirnoj luci.

"Niko ne može pričati o tome hoće li BiH biti ili ne. I treba okrenuti brod koji se zove Bosna i Hercegovina u neku mirnu luku kao što je EU, kao što je NATO", rekao je Forto.

Odgovorio je i na optužbe za izdaju koje se upućuju na račun stranaka Trojke.

"Trojka je osigurala zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s EU, međunarodni zvaničnici su rekli da je u posljednjoj godini urađeno više nego u prethodnih deset, zvaničnici koje je Trojka podržala su se izborili za Rezoluciju. S druge strane, naši prethodnici su uništili reviziju presude protiv Srbije, njihovi zvaničnici su po zatvorima. To nam govori ko je patriota a ko izdajnik", poručio je Forto.

Naglasio je važnost usvajanja reformi za plan rasta u kojem je za BiH rezervisano dvije milijarde maraka. Radi se o 113 mjera od kojih je sa zahtjevima Evropske komisije usaglašeno 110. Potrebno je usvojiti budžet da bi prvih oko sto miliona KM bilo povučeno.

Podsjetio je i na priključenje BiH projektu Digitalna Evropa:

"Imamo mogućnost aplicirati za 1,5 milijardi maraka namijenjenih digitalizaciji. Bili smo jedina država bez pristupa tom fondu, bili smo posljednji u procesu digitalne transformacije, posljednji smo pokrenuli digitalizaciju radio i TV signala. U ovom trenutku pokušavamo da ne budemo najgori pa bih volio da mi ove patriote objasne šta su radili do sada. U narednom periodu ne samo da želimo da sustignemo druge, nego da se malo i takmičimo. Niko mi ne može reći da su Srbija, Crna Gora i Makedonija bolji od BiH. Ali, na papiru, od digitalne Evrope do usvajanja evropskog zakonodavstva trenutno su daleko ispred nas. Šta su radili prethodnici?", navodi Forto.

Edin Forto organizovao je i sastanak rukovodstava BiH i FTV-a na kojem je potpisan sporazum o raspodjeli sredstava između te dvije kuće zahvaljujući kojem će oko 800 radnika moći dobiti plate koje već predugo kasne.

"Da bismo generalno stabilizirali poslovanje ove dvije kuće moramo imati novi zakon i početi prikupljati pretplatu u cijeloj BiH na jedinstven način", zaključio je Forto.

(Ajdin B.)

Edin Forto
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.