26.6.2024. 16:14
0
Ove slike pokazuju da je Sarajevo daleko od toga da bude metropola: Smeće i neočišćene ulice, nelegalni ulični prodavači, prosjaci...
FOTO: Vijesti.ba
Ulice zatrpane smećem, potoci vode koji cure niz ulice, prašnjavi pijačni štandovi, nelegalni prodavci na ulicama, prosjaci, paljevine, ulice bez rasvjete...

Sve ovo su “odlike” glavnog grada Bosne i Hercegovine. Bez obzira radi li se o federalnim, kantonalnim ili općinskim službama, inspekcijama, jasno je da njihov nerad Sarajevo sve više pretvara u veliko selo, umjesto da konačno postane obećana metropola, piše ovo danas portal Vijesti.ba.

Komunalna preduzeća zadužena za odvoz smeća i funkcionisanje javne rasvjete već godinama ne rade svoj posao.

Vodovod i kanalizacije isto. Inspekcije se igraju prebacivanja nadležnosti dok se nelegalni prodavači javno hvale zaradom na crno. Na nelegalnim pijacama naći ćete sve - od nišana za mezare, preko zečeva, voća i povrća do novog namještaja ili pak u svom tom džumbusu pojesti roštilj.

Niti jedna ne zadovoljava ni minimalne sanitarne i higijenske standarde. Jedino što na ovim mjestima nećete naći je fiskalni račun, prijavljen promet i plaćeni porez.

Sve dok se ta praksa ne promijeni, Bosna i Hercegovina će nastaviti na crnom tržištu gubiti stotine miliona KM. A rješenja ima.

Za početak bi trebalo obrnuti procese pa se s pažnjom posvetiti kažnjavanju onih koji na očigled cijele javnosti, na javnim površinama obavljaju nelegalne aktivnosti. To su oni koji se u statistikama vode kao nezaposleni, na evidencijama biroa za zapošljavanje, oni koji na račun poštenog, radnog svijeta ostvaruju prava na zdravstveno osiguranje, a nelegalnom zaradom pune vlastite budžete. I za njih ima rješenja i posla, dovoljno da bh. poslodavci ne moraju uvoditi radnu snagu iz inostranstva.

Više pročitajte i pogledajte OVDJE.

Sarajevo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.