29.6.2024. 12:02
0
Ured EU u BiH organizovao spektakularan koncert: Počitelj zasjao uz Amiru Medunjanin
Čarobna atmosfera Pašine Tabije u historijskom gradu Počitelju u petak, 28. juna oživjela je uz zvuke tradicionalne muzike – sevdalinke u izvođenju bosanskohercegovačke dive Amire Medunjanin, uz pratnju vrsnih umjetnika muzičara Mustafe Šantića i Nermina Čerkeza.

Koncert je organizovao Ured Evropske unije u BiH s ciljem promocije bogate muzičke tradicije i promocije kulturne baštine i historijskog značaja Počitelja za Bosnu i Hercegovinu i Evropu. Domaćin događaja bio je ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je istakao posvećenost Evropske unije inicijativama koje promoviraju turizam, umjetnost i kreativne industrije širom Bosne i Hercegovine.

- Veliko je zadovoljstvo što je Evropska unija bila u prilici organizovati koncert kako bi skrenula pažnju na Počitelj kao istinski izvanredno i zadivljujuće mjesto. Počitelj je, sa svojom bogatom historijom i kulturnim značajem, bio idealna lokacija za sinoćni događaj s ciljem poticanja jedinstva i slavljenja kulturne raznolikosti Bosne i Herzegovine. Sinoć je Počitelj oživio zahvaljujući nevjerovatnom nastupu Amire Medunjanin, koja svojim maestralnim izvođenjem sevdalinke u svakoj prilici predstavi jedinstvene melodije regije. Iako je sinoćnjim događajem proslavljena istorijska vrijednost Počitelja, istaknuto je i naše zajedničko naslijeđe i bogatstvo evropske kulture koja nas sve povezuje. Drago mi je da Evropska unija može podržati Počitelj sa dva nova projekta koji nastoje poboljšati uslove života njegovih stanovnika - rekao je ambasador Satler.

Uprkos svojoj ljepoti i značaju, historijske znamenitosti Počitelja zanemarivane su decenijama, što je dovelo do oštećenja jednog od najimpresivnijih lokaliteta u regiji. Koncert u Počitelju je održan u namjeri da se ukaže na hitnu potrebu obnove, očuvanja i restauracije ovog jedinstvenog srednjovjekovnog grada.

Evropska unija trenutno finansira dva projekta u Počitelju u vrijednosti 50.000 eura koji se odnose na postavljanje ulične rasvjete i obnovu igrališta, čime će se poboljšati sigurnost i kvalitet života lokalne zajednice.

Koncert na Pašinoj Tabiji ne samo da je istakao ljepotu tradicionalne muzike BiH, već je ukazao na važnost očuvanja kulturnih znamenitosti. Evropska unija kontinuirano podržava njegovanje kulturne baštine i jačanje osjećaja zajedništva i pripadnosti širom Bosne i Hercegovine.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.