1.7.2024. 15:57
0
Na prijedlog Krišto sjednica Vijeća ministara BiH sa Trga Bosne i Hercegovine u Sarajevu seli u Kneza Domagoja u Mostaru
Vladajuća koalicija na državnom nivou (Trojka, HDZ-a i SNSD) odlučila je u rad Vijeća ministara uvesti novu praksu, na način da se sjednice Vijeća ministara po prvi put u historiji izmještaju iz zgrada državnih institucija odnosno iz Sarajeva kao glavnog grada i administrativnog centra Bosne i Hercegovine.

Naime, iduća sjednica će biti održana u četvrtak, 4. 7. 2024. godine, s početkom u 12:00 sati u Mostaru, Kneza Domagoja bb.

Takav prijedlog na prošloj sjednici je dala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a što je očito i prihvaćeno.

No, Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH propisuje da se sjednice u pravilu održavaju u Sarajevu u zgradi institucija BiH.

Kako saznaje Patria, klima uređaji u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje se ujedno održavaju i sjednice Vijeća ministara, već nekoliko dana nisu u funkciji, pa su predstavnici vlasti donijeli odluku da sjednicu Vijeća ministara održe u Mostaru.

Da li je nefunkcionalnost klima uređaja slučajna ili se radi o izmještanju institucija države Bosne i Hercegovine iz glavnog grada i iz prostorija državnih institucija u Mostar, a u osvit donošenja teških odluka, pitanje je na koje moraju odgovoriti prije svega ministri iz reda Trojke.

S druge strane, na ovaj način otvara se prostor da se naredna sjednica Vijeća ministara BiH po želji ministara iz Rs održi u Lukavici ili Banja Luci.

Sjednica bi trebala biti održana u zgradi institucija BiH u Mostaru gdje je smješteno više agencija, ombudsmani. Samo za potrebe ove sjednice iz Sarajeva će se uputiti flota od 30 automobila.

Inače, dnevni red je skroman sa 20-ak tačaka dnevnog reda bez ijednog zakona, osim ukoliko se od današnjeg sastanka koalicije u Mostaru ne promijeni nešto drastično pa dnevni red bude dopunjen.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.