26.6.2024. 16:36
0
BiH uskoro otvara ambasadu u Slovačkoj: Prva ambasadorica u Bratislavi bit će prof. dr. Lejla Ramić-Mesihović
Predsjedništvo BiH imenovalo je prof. dr Lejlu Ramić-Mesihović, za ambasadoricu BiH u Slovačkoj, saznaje Raport u Predsjedništvu BiH .

Profesorica Ramić-Mesihović, bit će prva bh. ambasadorica u Slovačkoj, jer naša zemlja do sada nije imala svoju ambasadu u toj zemlji koja je rezidentno pokrivana iz Ambasade BiH u Pragu, u Češkoj.

Ramić-Mesihović je profesorica na predmetu za međunarodne odnose i evropske studije i ekspertica za evropske integraciji, a i predsjednica je Savjeta za vanjsku politiku pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića

Odluka o otvaranju ambasade BiH u Slovačkoj donesena je u martu 2021. godine.

Tada je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu s tadašnjom ministricom Biserom Turković bilo zaduženo da provede potrebnu proceduru otvaranja diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Bratislavi u skladu sa diplomatskom praksom i relevantnim procedurama zemlje prijema, te da u okviru svoje budžetske projekcije za 2021. godinu planira budžetska sredstva za ovu stavku.

No, do toga nije došlo i tek sada, tri godine poslije donošenja odluke, Predsjedništvo BiH je imenovalo prvu ambasadoricu BiH u Slovačkoj, a kako saznaje Raport provodi se i dio aktivnosti za koje je nadležno MVP kako bi ambasada BiH u toj zemlji bila i otvorena.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.