10.12.2023. 21:57
0
Šveđani se dosjetili kako besplatno grijati kuću
FOTO: Ilustracija
Neki se griju na drva, neki na plin, a neki na - računare. Postoje različiti načini da se ugrijete, ali ipak, Švedska je definitivno ispred svog vremena.

Njihov najnoviji tehnološki projekt iznenadio je cijeli svijet. U jednom dijelu Stockholma gradi se velika baza podataka. Svi koji posjeduju računare znaju koliko se ona zagrijavaju tokom rada, ali nikome nije palo na pamet da se tom energijom može zagrijati kuća.

Šveđani su se jednostavno dosjetili i iskoristiti tu inače beskorisnu energiju. Toplinskom energijom računara grijat će se oko 30.000 domaćinstava. Cijeli projekt vodi firma Fortum, a prema njihovim predviđanjima, računari bi u budućnosti mogli grijati više od 10 posto kuća i zgrada. Zbog toga su gradske vlasti odlučile da je potrebno otvoriti više računarskih centara u Stockholmu.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.