24.11.2023. 17:27
0
Detaljna usporedba naše selekcije i Ukrajine: Imamo li i dalje šanse za plasman na EURO?
FOTO: arhiv
Reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je svog protivnika u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj. To će biti reprezentacija Ukrajine. BiH i Ukrajina će 21. marta 2024. godine u Zenici igrati polufinale baraža za EURO.

Zajednički mečevi: Neriješen meč i pobjeda u korist Ukrajinaca

Protiv Ukrajine je naša reprezentacija igrala samo dva puta, oba puta 2021. godine u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pod trenerskom palicom Ivayla Peteva. 

Taj prvi duel 12. oktobra 2021. godine  na Areni Lviv u Ukrajini završen je bez pobjednika. Ukrajinci su poveli pogotkom Yarmolenka u 15. minuti, a poravnanje Zmajevima donio je Ahmedhodžić u 77. minuti. Ukrajinci su 16. novembra 2021. slavili u Zenici sa 2:0. Reprezentacija je tada bila bez šanse da zaigra na Mundijalu. Ukrajinci su trijumfovali pogocima Zinchenka u 59. i Dovbyka u 79. minuti.

Promjene na klupama

I naša reprezentacija ali i reprezentacija Ukrajine je izvršila značajne promjene na klupama od posljednjeg meča. BiH je poslije smjene Ivayla Peteva promijenila još Faruka Hadžibegića i Mehu Kodru, a na trenutno u selektorskoj fotelji sjedi Savo Milošević. Selektor Ukrajine od juna 2023. je Serhiy Rebrov. U prethodnim duelima protiv BiH Ukrajince je predvodio Olexandr Petrakov.

Selektori:

Sergiy Rebrov (49) je na klupu Ukrajine stigao u junu 2023. godine. Rebrov je Ukrajinu ove godine vodio na osam utakmica – uz četiri pobjede, tri remija i jedan poraz. Sadašnji selektor Ukrajine je od 2010. do 2014. godine bio pomoćnik u kijevskom Dynamu, a od 2014. do 2017. godine je bio glavni trener kluba iz Kijeva, piše Reprezentacija.ba Od 2017. do 2018. godine trenirao je saudijski Al Ahli, da bi od 2018. do 2021. godine bio na čelu mađarskog Ferenecvaroša.

Rebrov je od 2021. do 2023. godine predvodio Al Ain iz Emirata.

U treneskoj karijeri osvojio je 10 trofeja. Sa Ferencvarošem je tri puta bio šampion Mađarske. Dva puta je bio šampion Ukrajine sa Dynamom, osvojio dva Kupa Ukrajine i jedan Superkup. Osvojio ligu i Kup Emirata sa Al Ainom.

Savo Milošević je BiH preuzeo u septembru 2023. godine. Ove godine je BiH vodio na četiri susreta – uz jednu pobjedu i tri poraza. Milošević je od 2019. do 2020. godine trenirao beogradski Partizan, a od juna do oktobra 2021. godine bio je na kormilu ljubljanske Olimpije. Aktuelni selektor BiH je radio i u Fudbalskom savezu Crne Gore, zatim je bio potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije te direktor reprezentacija u Srbiji. U trenerskoj karijeri ima jedan trofej i to Kup Srbije sa Partizanom.

Grupna faza kvalifikacija: Ukrajina bila blizu za direktan plasman

Nedavno završene kvalifikacije za EURO Ukrajina je okončala na trećem mjestu grupe C iza Engleske i Italije. Do posljednjeg meča i direktnog duela s Italijom, Ukrajinci su bili u igri za direktan plasman na smotru najboljih timova Evrope. U kvalifikacijama su imali četiri pobjede, dva remija i dva poraza. Zmajevi su imali dinamičan ciklus kvalifikacija i u 10 mečeva ostvarili tri pobjede, uz čak sedam poraza.

Ukrajinci i skuplji i bolji na FIFA listi 

Bolji iz duela BiH - Ukrajina će 26. marta 2024. godine na domaćem terenu u finalu baraža igrati protiv Izraela ili Islanda, a pobjednik će izboriti plasman na EURO.

Slijedi usporedba reprezentacija BiH i Ukrajine. 

Tržišna vrijednost:

BiH prema podacima Transfermarkta vrijedi 119 miliona eura. Najskuplji naši igrači su Anel Ahmedhodžić i Amar Dedić sa vrijednošću od 20 miliona eura. Rade Krunić vrijedi 14 miliona eura. Ukrajinci su mnogo skuplji i vrijede 291,5 miliona eura. Najvrijedniji Ukrajinac je Mykhaylo Mudryk sa 45 miliona eura, Oleksandar Zinchenko vrijedi 42 miliona eura, a Vitaliy Mykolenko 25 miliona eura.

FIFA rang lista:
BiH – 63.
Ukrajina – 22.

Igrači u ligama petice:

BiH ima tri igrača u ligama petice.

To su: Sead Kolašinac (Atalanta, Italja), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United, Engleska) te Ermedin Demirović (Augsburg, Njemačka).

Ukrajina ima osam fudbalera u ligama petice.

To su: Mykhaylo Mudryk (Chelsea, Engleska), Oleksandr Zinchenko (Arsenal, Engleska), Vitaliy Mykolenko (Everton, Engleska), Viktor Tsygankov (Girona, Španija), Artem Dovbyk (Girona, Španija), Ilya Zabarnyi (Bournemouth, Engleska), Ruslan Malinovskyi (Genoa, Italija) i Roman Yaremchuk (Valencia, Španija),

Kvalifikacije za EURO 2024: BiH devet bodova, Ukrajina 14

BiH je u grupi J osvojila peto mjesto sa devet bodova.

Zmajevi su po dva puta poraženi od Portugala (0:5, 0:3), Slovačke (1:2, 0:2) i Luksemburga (0:2, 1:4) te jednom od Islanda (0:1). Savladali su dva puta Lihtenštajna (2:1, 2:0) te jednom Island (3:0). Ukupno smo dali devet, a primili 20 golova. Najbolji strijelac BiH u kvalifikacijama bio je Rade Krunić sa dva gola.

Ukrajina je osvojila treće mjesto u grupi C sa 14 bodova. Imali su isti broj bodova kao i druga Italija, ali nisu prošli direktno na EURO zbog lošijeg međusobnog duela od Talijana.

Ukrajinci su po dva puta pobijedili Maltu (1:0, 3:1) i Sj. Makedoniju (2:0, 3:2), po jednom remizirali sa Engleskom (1:1) i Italijom (0:0) te po jednom izgubili od Engleske (0:2) i Italije (1:2).

Ukupno su dali 11, a primili 8 golova u kvalifikacijama.

Najbolji strijelac Ukrajine u kvalifikacijama bio je Viktor Tsygankov sa dva gola.

Dosadašnji nastupi na EURO:

BiH se nikada nije plasirala na Europsko prvenstvo.

Ukrajina je tri puta igrala na europskim prvenstvima.

EURO 2012 – 12 mjesto (ispali u grupnoj fazi)

EURO 2016 – 24 mjesto (ispali u grupnoj fazi)

EURO 2020 – osmo mjesto (ispali u četvrtfinalu). 

(Erna H.)


0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.