28.3.2024. 20:25
0
Ko je ruski milijarder koji je kupio Zvečevo i kako je to uopće moguće?
FOTO: facebook
I nakon što su sankcije prema Rusiji proširene, čini se da je sasvim legalno da ruski milijarderi putem svojih kompanija, koje imaju sjedište izvan Rusije, kupuju firme diljem EU, čak i kada su sami pod sankcijama.

Nedavno je hrvatska javnost saznala da je ruski milijarder Denis Štengelov putem kompanije Flexway Adriatic d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, stekao 75-postotni udio u Zvečevu, piše Index.hr.

Flexway Adriatic d.o.o. osnovana je u prosincu 2023. godine, a u vlasništvu je kompanije Flexway DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se prema dostupnim informacijama bavi distribucijom slatkiša, grickalica i sličnih proizvoda za Bliski istok.

KAKO JE DENIS ŠTENGELOV STEKAO BOGATSTVO?


Denis Štengelov rođen je 1972. u Gubinu, malom selu nedaleko od Moskve. Nakon tragičnog gubitka majke nakon poroda, život mu se oblikovao uz brata Igora i polusestre Oksanu i Juliju. Porodica je igrala ključnu ulogu u njegovim poslovnim pothvatima, pri čemu je brat Igor postao njegov poslovni partner, a polusestra Julija mu je bliska podrška.

Štengelov je započeo svoju karijeru baveći se prodajom kućanskih aparata, ali bez željenih rezultata. Nakon toga se okrenuo veleprodaji svježeg sjemena, što se pokazalo kao uspješan poslovni pothvat. Postupno je proširio poslovanje na proizvodnju i prodaju suncokretovog ulja te se istaknuo preuzimanjem tvornice konditorskih proizvoda Yashkino u Kemerovu, koju je uspješno restrukturirao i proširio.

Njegova kompanija KDV Grupa postala je vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Rusiji, što mu je donijelo veliko bogatstvo. Danas, KDV Grupa upravlja s 14 tvornica diljem Rusije, a Štengelov se neformalno naziva "konditorskim kraljem Rusije".

Što se tiče njegove kupnje Zvečeva, iako je pod sankcijama Ukrajine od 2022., sama činjenica da nije pod sankcijama EU omogućila je legalnu transakciju. Čak i da su sankcije EU na snazi, ukoliko ne postoji izričita zabrana kupnje kompanija od strane subjekata povezanih s osobama pod sankcijama, takve transakcije su dopuštene.

ŠTENGELOV KAO PROTIVNIK RUSKE AGRESIJE NA UKRAJINU?

Unatoč svojem bogatstvu i poslovnim uspjesima, Denis Štengelov je privukao pažnju javnosti i zbog svojih stavova o rusko-ukrajinskom sukobu. Mediji su izvijestili o njegovim javnim izjavama protiv rata te o njegovim donacijama obiteljima žrtava.

Prema navodima, Štengelov je istaknuo svoj stav protiv napada Rusije na Ukrajinu i angažirao se u pomaganju obiteljima žrtava. Iako ne voli javne nastupe, Štengelov je postao poznat po svojim humanitarnim djelima i aktivizmu protiv ratnih sukoba.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.