24.3.2024. 15:03
0
Sjeverna Koreja i Kina na pregovorima na visokom nivou
Sjevernokorejski i kineski zvaničnici sastali su se u Pekingu i obavezali se da će dalje razvijati bilateralne odnose, objavili su sjevernokorejski mediji u nedjelju, javio je Reuters.

Delegacija Sjeverne Koreje koju predvodi Kim Song Nam, šef međunarodnog odjela Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, bila je među grupama koje posjećuju zemlje u regionu od prošle sedmice s kojima Pjongjang održava bliže veze.

Na sastanku u četvrtak, Wang Huning, četvrtorangirani kineski lider, rekao je Kimu „bez obzira na to kako se međunarodna situacija može promijeniti, prijateljstvo Kine i DNRK, strateški izbor obje strane, nikada neće pokolebati“, navela je KCNA.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un i kineski predsjednik Xi Jinping razmijenili su poruke početkom ove godine i obećali bliže veze. Na sastanku u četvrtak, Wang je prenio Xijevu „srdačnu, toplu“ poruku Kimu, saopštila je KCNA.

Sjeverna Koreja je uvela stroga granična ograničenja tokom pandemije COVID-19, zaustavivši protok robe s Kinom i Rusijom, obustavivši diplomatsku razmjenu sa svojim glavnim saveznicima i prekinuvši rute kojima se kreću krijumčari i prebjezi.

Neka ograničenja ostaju, a Pjongjang je tek nedavno dozvolio veći pristup stranim diplomatama, nastavio je neke diplomatske angažmane i povećao trgovinu sa Rusijom i Kinom.

KCNA je u nedjelju rekla da je Kim u petak razgovarao sa Cai Qijem, koji je šef sekretarijata Komunističke partije Kine. Cai je rekao da je prijateljstvo između dvije zemlje „formirano u krvi“ i da je pozdravio „svjetliju budućnost pod strateškim vodstvom“ Xija i Kima.

Kim Song Nam, član Političkog biroa, također se sastao s Liu Jianchaom, koji vodi tijelo Komunističke partije Kine zaduženo za upravljanje vezama sa stranim političkim strankama.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.