7.7.2024. 9:11
0
Britanski ministar vanjskih poslova prvo posjetio Njemačku, podrška i Ukrajini
Novi britanski ministar vanjskih poslova David Lammy otputovao je sinoć u Njemačku u svoju prvu posjetu, nakon uvjerljive pobjede laburista na parlamentarnim izborima.

Pozivajući na "resetiranje" odnosa s britanskim saveznicima, Lammy se susreo s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u Berlinu, koja je naglasila da je Ujedinjeno Kraljevstvo "neizostavan dio Europe".

"Bilo u nauci, kulturi ili sigurnosti (...) blisko sarađujemo", napisala je najviša njemačka diplomatkinja u objavi na X.

"Zajedno s novom britanskom vladom, ispitujemo kako se UK može ponovno približiti EU", dodala je Baerbock.

Lammy je već isključio povratak Britanije u EU ili carinsku uniju prije preuzimanja dužnosti. Nakon spektakularne izborne pobjede Laburista, Lammy je u petak imenovan za ministra vanjskih poslova.

Laburisti su zamijenili Konzervativnu stranku koja je bila na vlasti 14 godina. Lammy je naznačio da se nada da će vrlo brzo posjetiti nekoliko ključnih saveznika ako njegova stranka pobijedi na izborima, uključujući Njemačku.

Povodom Lammyjeva posjeta, Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu saopćilo je da je neposredno prije samita NATO-a koji počinje u utorak u Washingtonu, sastanak također bio o tome "kako možemo još učinkovitije organizirati našu podršku Ukrajini zajedno s našim saveznicima. "

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.