13.6.2024. 19:31
0
Isaka pitali kome je palo "napamet" da specijalci FUP-a snimaju spot u vrijeme ubistava i pucnjava u Sarajevu: "To su normalne policijske vježbe"
Helikopter FUP-a jutros je nadlijetao sarajevsko naselje Otoka, specijalci su sa dugim cijevima visili iz letjelice. Pomislili smo, riječ je o kakvoj velikoj akciji, a zapravo je policija snimala spot.

N1 je zbog toga razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova FBiH Ramom Isakom sa kojim su se dotakli i drugih tema.

Kako je i kome je palo na um da u vrijeme sve češćih bezbjednosnih incidenata specijalna jedinica snima spot?

- Inače policija radi vježbe, u više navrata koristi se i helikopter. Danas je zbog posljednjih dešavanja to posebno skrenulo pažnju, ali to su normalne policijske vježbe. Snima se jedan manji spot koji će se koristiti za prezentaciju specijalne policije na Danu policije.

Da li je možda trebalo pripremiti građane, da ne bi bili uznemireni?

- Kad se rade vježbe one se skoro nikada ne najavljuju jer djeluju preventivno na izvršioce krivičnih djela. Tada te osobe kada vide ovakve vježbe shvate da se nije zezati sa policijom, preventiva je jedna od najbitnih dijelova.

Ambasada SAD-a vas je kritikovala nakon što ste svečano dočekali prve ljude FUP-a, koji su uhapšeni pa pušteni iz pritvora zbog sumnji u povezanost sa narkokartelom “Tito i Dino“?

- Američka ambasada ima moju punu podršku kao što i ja imam njihovu. Njima su otvorena vrata da dođu i da razgovaramo o određenim predmetima. Svima se desi da dobiju dezinformaciju.

Vi ne vidite da bi se takav vaš potez mogao okarakterisati kao slanje poruke pravosudnim organima da ljudi iz FUP-a, koji su pod njihovom lupom, imaju vašu zaštitu?

- Građani su rekli da im je drago kad su vidjeli da ta lica nisu odgovorna. Ovo je neko zloupotrijebio predmet da nanese štetu jednoj od najbitnijih institucija u jednom ozbiljnom trenutku za BiH. Jesam ih dočekao jer sam znao o čemu se radi. Sigurno se neće na ovom završiti i pokrenut će se odgovornost za one koji su radili neprofesionalno.

Vaše gostovanje dolazi u trenutku povećanog nepovjerenja građana u bezbjednosne agencije, posebno u Sarajevu nakon niza bezbjednosnih incidenata? Kako biste ocijenili bezbjednosnu situaciju u Kantonu Sarajevo?

- To je pitanje na mjestu, ali na njega je teško odgovoriti. Ja se osjećam sigurno, tako sam se osjećao i u ratu, ali da li je ovo uznemirilo građane? Naravno da jeste. Nije normalna stvar da se ubisto desi usred grada. Ali šta uraditi da se takve stvari ne dešavaju? Ja ću vam odmah dati pravi odgovor. Tu su samo tri stvari – policija, tužilaštvo i sud. Da ove institucije funkcionišu kako treba mi nikada ne bi imali pucnjavu poput one kod hotela Evrope. Zašto? Prije nekoliko dana Tužilaštvo je tražilo da se ovom licu odredi pritvor, Sud to nije uradio. Nakon nekoliko dana na njega se pucalo usred dana. Da je Sud odredio pritvor ne bi se desilo da se puca na to lice. Treba u Sarajevu na ključnim točkama raditi pretrese. Gdje su god poduzete takve mjere, koje neće trajati samo 30 dana, dati su rezultati.

Mnogi vas osuđuju da estradizujete funkciju na kojoj se nalazite. Nije poznato da se bilo koji drugi ministar unutrašnjih poslova u regionu snima za TikTok iz helikoptera?

- Pojedinci su me htjeli predstaviti negativno, ali sam zahvaljujući toj senzaciji postao jedan od najpoznatijih političara u regionu. Treba imati hrabrosti voziti se u helikopteru, prije mene su se svi ministri možda samo jednom vozili. Ja imam hrabrosti, samo se Allaha dragog bojim. Zamislite kako se voziti u helikoteru koji je star 40 godina, ali mi moramo pokazati da Federacije ima šta je potrebno. Kako ću reći jednom pacijentu da se prebaci helikopterom, ako ministar ne smije sjesti u njega, rekao je za Isak za N1.

(Ajdin B.)

Ramo Isak
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.