21.9.2024. 21:48
1
Nikšić: Oštro osuđujemo svaki vid zlostavljanja djece, Moamer Kasumović nikad nije bio član SDP-a
Slučaj glumca Moamera Kasumovića, koji je 2021. osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom, a onda otkupio svoju kaznu, potresao je Bosnu i Hercegovinu, ali i region.

Tim povodom oglasio se premijer FBiH i lider SDP-a Nermin Nikšić.

- Za razliku od onih kojima problem pedofilije postaje aktuelan samo kada se desi nešto tragično, SDP već godinama radi na pravnoj regulaciji ovog problema i zaštiti djece i omladine. Naši zastupnici su još 2019. godine inicirali Zakona o registru pedofila, ali je zbog brojnih opstrukcija zakon tek ove sedmice stupio na snagu. 

Zakon je bitan jer se njime uspostavlja registar presuđenih pedofila i na taj način im se onemogućava da se zaposle u bilo kojoj ustanovi koja direktno ili indirektno radi sa djecom ili maloljetnicima.

U aktuelnom Krivičnom zakonu FBiH nažalost postoji mogućnost da se zatvorska kazna za neke od ovih krivičnih djela zamjene novčanom kaznom. Međutim, novim izmjenama i dopunama, koje bi se uskoro mogle naći u parlamentarnoj proceduri, određena krivična djela se neće moći zamijeniti novčanim otkupom kazne.

Moamer Kasumović, čiji slučaj je izazvao nove polemike u javnosti, nikada nije bio član SDP-a BiH - poručio je Nikšić.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.