28.11.2020. 10:22
0
Države zapadnog Balkana su potencionalni primaoci prekomjernih kapaciteta vakcina koje nabavlja EU
Austrijski kancelar Sebastian Kurz pohvalio je predsjednicu Evropske komisije Ursula von der Leyen) jer je u nabavci vakcine protiv koronavirusa planirala prekomjerne kapacitete, kako bi pomogla susjedstvu Evropske unije.

On, prije svega, vidi države zapadnog Balkana kao potencijalne primaoce tih kapacieta.

- Već smo u kontaktu s tim zemljama i savjetujemo ih logistički - kazao je Kurz.

Očekuje da će udio vakcinisanog stanovništva do ljeta biti takav da će pandemija moći biti proglašena okončanom i koronavirus pobijeđenim, prenose agencije.

Podsjetio je da je potreban udio od 70 posto vakcinisanih u stanovništvu kako bi se iskorijenio virus, ali dodao je da svaki korak ka tom cilju predstavlja rasterećenje po bolnice.

Upozorio je na euforiju povodom vakcine. Naglasio je da će biti potrebna i revakcina, te da postoje velike razlike u djelotvornosti i brzini prilikom odobrenja za izlazak na tržište.

- Daleko smo udaljeni od toga da svih šest proizvođača ima savršen proizvod koji bi bio dozvljen u EU - kazao je Kurz dodavši da se u EU pred odobrenjem nalaze dvije vakcine, zbog čega će na početku biti ograničenih količina. 
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.