22.9.2024. 19:30
0
UN usvojio "Pakt za budućnost": Nisu svi bili za
FOTO: UN
Ujedinjene nacije su usvojile "Pakt za budućnost" čiji je cilj rješavanje velikih izazova 21. vijeka, od sukoba, do klimatskih promjena i ljudskih prava.

Usvajanje teksta naišlo je na kratko odgađanje kada je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin predložio amandman koji naglašava princip nemiješanja u unutrašnja pitanja država i poziva UN da izbjegnu dupliranje napora.

Primjedbe Rusije podržali su Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Iran, Nikaragva i Sirija, ali je amandman velikom većinom odbačen.

Generalni sekretar Antonio Guterres, koji je organizovao "Samit budućnosti", nazvao je dogovor prilikom koja se pruža jednom u generaciji za preoblikovanje ljudske historije obnavljanjem međunarodne saradnje.

Kao uvod u godišnju sjednicu Generalne skupštine UN na visokom nivou, koja počinje u utorak, 24. septembra, desetine šefova država i vlada okupilo se na potpisivanju teksta, prenio je AFP.

U usvojenoj verziji lideri su se obavezali da će ojačati multilateralni sistem da bi "ostali u korak sa svijetom koji se mijenja i da bi zaštitili potrebe i interese sadašnjih i budućih generacija koje se suočavaju sa stalnom krizom".

"Vjerujemo da postoji put ka svjetlijoj budućnosti cijelog čovječanstva", navodi se u dokumentu.

U Paktu je precizirano 56 akcija, uključujući posvećenost multilateralizmu, poštovanje Povelje UN i očuvanje mira, a poziva se i na reforme međunarodnih finansijskih institucija i Savjeta bezbjednosti UN, zajedno sa obnavljanjem napora u borbi protiv klimatskih promjena, promovisanjem razoružanja i usmjeravanjem razvoja vještačke inteligencije.

UN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.