30.9.2024. 19:14
0
Porezni obveznici u Americi će plaćati promjenu spola zatvoreniku koji je ubio 11-mjesečnu bebu
Sud u Indiani presudio je da država mora finansirati operaciju promjene spola zatvoreniku koji služi kaznu zatvora zbog ubistva 11-mjesečne bebe, što je izazvalo oštre reakcije u javnosti. Zatvorenik, rođen kao Jonathan C Richardson, a sada poznat kao Autumn Cordellione, osuđen je na 55 godina zatvora zbog ubistva pastorke 2001. godine.

Cordellionè, koja se identifikuje kao žena, već je neko vrijeme tražila operaciju promjene spola, uključujući uklanjanje testisa (orhiektomiju) i vaginoplastiku, tvrdeći da je to jedini način da se liječi njena „uporna rodna disforija“. Zatvorenica se od djetinjstva identifikuje kao žena, ali je službeno dijagnosticirana s rodnom disforijom tek 2020. godine, nakon čega joj je propisana hormonska terapija.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) pokrenula je tužbu u ime Cordellionè, tvrdeći da zakon Indiane koji zabranjuje finansiranje operacija promjene spola zatvorenicima krši Osmi amandman američkog Ustava, koji zabranjuje „okrutne i neobične kazne“.

Sudija Richard Young presudio je u korist Cordellionè, navodeći da odbijanje operacije predstavlja ozbiljan rizik po njeno fizičko i mentalno zdravlje. U svojoj presudi, sudija je naveo da Cordellionè ima pravo na ovu medicinsku intervenciju kako bi spriječila dalje samopovređivanje i pogoršanje mentalnog stanja, napominjući da su svi prethodni tretmani bili nedovoljni.

„Cordellionè je pokazala da je rodna disforija ozbiljna medicinska potreba i da, uprkos drugim tretmanima koji su joj pruženi, ona zahtijeva operaciju promjene spola kako bi se spriječio rizik od ozbiljne fizičke i psihološke štete,“ rekao je sudija Young.

Međutim, ova odluka naišla je na oštre kritike. Državni tužilac Indiane, Todd Rokita, najavio je žalbu na ovu presudu, tvrdeći da porezni obveznici ne bi trebali finansirati operacije ovog tipa. Rokita je izjavio da nauka još uvijek nije konačno odlučila da li je ovakva operacija zaista nužna ili bi odbijanje iste zaista predstavljalo „okrutnu i neobičnu kaznu“.

S druge strane, ACLU Indiana je proglasio ovu presudu pobjedom za prava transrodnih osoba u zatvorima, ističući da je uskraćivanje medicinske njege na temelju rodnog identiteta neustavno.

Autumn Cordellionè, koja je osuđena za ubistvo svoje pastorke, također je prošle godine podnijela tužbu protiv zatvorskog kapelana zbog toga što joj nije bilo dopušteno da nosi hidžab izvan svoje ćelije, budući da se identifikuje i kao muslimanka, piše Fox News.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.