30.9.2024. 19:41
0
"Dok se palestinska i libanska djeca ubijaju; Vratite se na fabričke postavke": Muslimani bijesni zbog Saudijaca i načina njihovog slavlja Nacionalnog dana
Kraljevina Saudijska Arabija je 23. septembra obilježila svoj Nacionalni dan.

Pomenuti dan se obilježava u znak sjećanja na ujedinjenje Kraljevine i njeno osnivanje od strane kralja Abdula Aziza bin Abdul Rahmana Al Sauda. 

No, na društvenim mrežama se pojavili snimci sa obilježavanja Nacionalnog dana, a nad kojim se, sudeći po komentarima, zgražava islamski svijet.

Na snimcima se mogu vidjeti, da tako kažemo, djevojke prilično opušteno odjevene, lokalno stanovništvo kako pleše na ulicama, partyje, "bijesne" automobile okićene obilježjima Saudije, vatromet...

Ispod snimka koji je objavio na svom Instagram profilu Middle East Monitor, veliki je broj gnjevnih komentara a u vezi načina obilježavanja Nacionalnog dana od strane Saudijaca.

"Da li oni uopšte znaju značenje njihove zastave?", "Dok se palestinska i libanska djeca ubijaju..", "Kada izgubiš svoj identitet", "Princ-klaun je sigurno ponosan", "Saudi America", "Ovo me podsjeti na isti video kada su prošle godine organizovali koncert kada je brutalni genocid započeo u Gazi", "Ne mogu vjerovati šta moje oči vide", "Dok se djeca ubijaju, oni su zauzeti slavljem. Sramno", "Ovo nije islam, islam je čast, ponos i mir", "Samo želim da promijene zastavu", "Vratite se na fabričke postavke", samo je dio komentara koje smo pronašli.

Duže snimke iz glavnog grada Riyadha sa proslave možete pogledati ispod:




Saudijska Arabija je od početka bjesomučnog uništavanja Gaze, koje je započelo u oktobru prošle godine nakon terorističkog napada Hamasa, na meti kritika zbog letargičnosti po pitanju Gaze.

I ne samo saudijska vlada, već i njihovo stanovništvo, koje se, čini se, mnogo ne opterećuje patnjom Palestinaca, a sada i Libanaca.

U Saudijskoj Arabiji je od početka razaranja Gaze organizovan niz sportskih i muzičkih događaja koja su koštala "čitavo bogatstvo". Za razliku od susjednih zemalja, niti jedna od tih manifestacija nije odgođena.

Kada je riječ o saudijskoj vladi, jasno je da su po srijedi ekonomski, vanjsko i geopolitički interesi.

Zbog interesa za jačim partnerstvom sa Sjedinjenim Američkim Državama, saudijske vlasti su spremne da ispunjavaju želje Washingtona, a jedna od glavnih se ogleda u dobrim odnosima sa Izraelom. 

Kada je riječ o interesima ekonomske prirode, zbog velikih planova i ambicija u modernizaciji svoje privrede, Saudijska Arabija je u potrazi za adekvatnim partnerom za robnu razmjenu, a kada je riječ o Bliskom istoku, tu Izrael prednjači, posebno po pitanju visokih tehnologija.

Napomenut ćemo da Saudijska Arabija i dalje ne priznaje državu Izrael.

Međutim, dojam je kako je samo pitanje vremena kada će se to desiti pod pritiskom SAD-a.

U januaru ove godine, šef saudijske diplomatije Faisal bin Farhan Al Saud je kazao da bi Kraljevina mogla priznati Izrael, ali ukoliko se riješi palestinsko pitanje.

Foto: EPA-EFE
FAISAL BIN FARHAN AL SAUD

2020. godine su tri arapske zemlje - Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Maroko,  priznale Izrael na osnovu niza sporazuma nazvanih Avramovi sporazumi i tako ostavili po strani dugogodišnji arapski zahtjev za palestinskom državom. Sporazum je inicirala administracija tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Osim pomenutih zemalja, od arapskih zemalja Izrael priznaju i Egipat, te Jordan.

Assessing the Abraham Accords, Three Years On
POTPISIVANJA SPORAZUMA IZMEĐU IZRAELA I UAE

Iako je i sudanska vlada izrazila želju za uključivanjem u ovaj sporazum, zbog građanskog rata koji je izbio, to se nikada nije desilo.

U jeku novog sukoba između Izraela i Hezbollaha, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Al Saud kazao je da je ta zemlja osnovala globalni savez za pritisak na Izrael da prihvati dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Kako su prenijeli saudijski mediji, u savezu su arapske i muslimanske zemlje i evropski partneri. 

"Provedba dvodržavnog rješenja je najbolja solucija za prekid nasilja i patnje te za novu realnost u kojoj cijela regija, uključujući Izrael, uživa u sigurnosti i suživotu", rekao je bin Farhan.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.