30.9.2024. 16:48
0
Denis traži uklanjanje 4G opreme sa džamije u Mostaru: "Ovdje se ne može ni klanjati, jer se može rak dobiti"
FOTO: CH
Denis Muhamed Drljević pokrenuo je peticiju jer je nezadovoljan odlukom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Muftijstva Mostar, da se na munaru džamije Tabačice koja se nalazi u srcu Starog grada u Mostaru, u zoni pod zaštitom UNESCO-a postavi odašiljač za 4G signal BH Telecoma – piše Crna-Hronika.

Džamija Tabačica je jedna od najstarijih i najposjećenijih vjerskih objekata u Mostaru. Sagrađana je između 16 i 17 vijeka.

Kako Denis kaže u svojoj peticiji, džamijska munara nije munara nego je antena za signal.

U tekstu peticije koju su pokrenuli aktivisti iz Mostara navodi se:

“Obraćamo vam se kao zabrinuti građani, vlasnici različitih biznisa, radnici u turizmu i ugostiteljstvu, te članovi džemmata, sa zahtjevom da se ukloni 4G odašiljač sa munare džamije Tabačice koja se nalazi u srcu Starog grada u Mostaru, u zoni pod zaštitom UNESCO-a.

Odluka Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Muftijstva Mostar, da se postavi ovaj odašiljač na munaru, predstavlja ozbiljan problem za nas i za očuvanje kulturnog naslijeđa. Smatramo da je ovaj potez neprimjeren i da narušava urbanistički izgled Starog grada, kao i da skrnavi UNESCO-ov spomenik i džamiju koja je stara više od tri stoljeća.

Zbog toga tražimo hitno uklanjanje repetitora sa munare i nalaženje alternativnog izvora prihoda za džamiju. Kao prijedlog, predlažemo postavljanje samouslužnog frižidera sa vodom i sokovima za posjetitelje džamije. Ova mjera bi omogućila očuvanje kulturno-historijskog značaja džamije i istovremeno pružila dodatne benefite posjetiteljima.

Vaš odgovor i razumijevanje ove situacije bit će od velike važnosti za sve nas koji cijenimo i želimo očuvati historijski i kulturni identitet našeg grada. S poštovanjem",  napisao je Denis Muhamed Drljević.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.