8.7.2024. 13:53
0
Nenad Nešić o defileu Vojske Srbije kroz Prijedor: "To je oslobodilačka vojska. Hvala Bogu pa smo ih mogli vidjeti, oni su garant mira i stabilnosti u regionu"
FOTO: N1
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić prokomentirao je za N1 dolazak pripadnika Vojske Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, i njihov defile kroz Prijedor, što je izazvaklo brojne reakcije i povuklo pitanje procedura ulaska ovih jedinica u BiH.

Smatra da, “ako je eventualno postojao propust, onda je propust napravilo Ministarstvo inostranih poslova”, ali da po informacijama koje on ima sve potrebne procedure su ispoštovane.

“Kao što vam je poznato, Ambasada Srbije uputila je diplomatsku notu Ministarstvu inostranih poslova i najavila dolazak kadeta Vojske Republike Srbije i kadeta MUP-a Republike Srbije. Ministarstvo inostranih poslova o tome je upoznalo Graničnu policiju i samim time su ispoštovane sve procedure”, kazao je Nešić.

Naglašava kako ne vidi ništa sporno u prisustvu Vojske Republike Srbije.

“Radi se o oslobodilačkoj vojsci, vojsci Republike Srbije i ono što mogu da kažem: Hvala Bogu pa smo mogli i u Bratuncu i Prijedoru da vidimo pripadnike Vojske Republike Srbije, koja je u ovom trenutku garant mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji nego i u regionu. Na kraju krajeva, njihovi pripadnici su došli da se poklone žrtvama ustaškog i nacističkog zločina”, dodao je Nešić.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH kazao je kako Predsjedništvo nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Republike Srbije, te je ovim povodom zakazao sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i pozvao na reakciju OHR-a, Delegacije EU u BiH, EUFOR-a, i NATO-a, te svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Oglasio se i ministar odbrane BiH Zukan Helez, kazavši da ovo ministarstvo nije dalo dozvolu za boravak pripadnika Vojske Republike Srbije u BiH.

Udruženja žrtava ocijenila su defile kao “namjeran čin provokacije”.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.