22.9.2024. 21:43
0
Konaković se sastao s kolegom s Malte: Razgovarali o bezbjedonosnoj situaciji i kriznim žarištima
FOTO: mvp bih
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, sastao sa ministrom vanjskih poslova Malte Ianom Borgom, u svojstvu predsjedavajućeg Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE).

Ministar Konaković je pozdravio prioritete predsjedavanja Malte za 2024. godinu i čestitao na odličnom radu u ovim izazovnim vremenima kako za samu organizaciju tako i za cijeli evropski kontinet. Ministar je istakao važnost efikasnog rukovođenja i snažnog vođstva u svim aspektima rada OSCE, te naglasio da Bosna i Hercegovina cijeni angažman posmatračke misije OSCE pod okriljem ODHIR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) koja je angažovana na posmatranju sprovođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH.

Dva ministra su razgovarala trenutnim aktuelnim aktivnostima unutar OSCE i imenovanjima čelnih funkcionera unutar organizacije. Ministar Konaković je naglasio da BiH aktivno učestvuje i doprinosi pronalasku adekvatnih rješenja za imenovanje četiri ključna funkcionera OSCE. Razgovarano je i o bezbjedonosnoj situaciji i kriznim žarištima kako u Evropi tako i u cijelom svijetu, te ostalim aktuelnostima.

Ministar Konaković je pozvao ministra Borga da posjeti Bosnu i Hercegovinu povodom obilježavanja 30. godina od donošenja Kodeksa ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti, koji je usvojen na 91. Plenarnom zasjedanju Specijalnog komiteta u Budimpešti 1994. godine, saopćeno je iz MVP-a BiH.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.