8.10.2024. 14:02
0
Šahovski klub Željezničar u teškoj situaciji, traže pomoć nadležnih
ŠK Željezničar
ŠK Željezničar
ŠK Željezničar
ŠK Željezničar
Šahovski klub Željezničar iz Sarajeva se nalazi u teškoj situaciji, pa iz ovog udruženja apeluju na lokalne, ali i državne vlasti da se aktivnije uključe u rješavanje problema koje oni, iako žele, sami ne mogu da riješe.
U nastavku donosimo saopćenje iz kluba u kojem, između ostalog, stoji: “Udruženje ŠK Željezničar je klub sa dugogodišnjom tradicijom i među vodećim klubovima bivše Jugoslavije. Klub je godinama učestovavo na državnim takmičenjima u svim kategorijama, kao i na evropskim takmičenjima kao što je Kup Šampiona, gdje se izdvaja nastup od 2008. godine kada je Željezničar zauzeo 6. mjesto. Iz ovoga kluba su ponikli mnogi sada već svjetski poznati velemajstori kao što su Faruk Bistrić, Bojan Kurajica, Damir Raščić, Sead Rašidagić i mnogi drugi.

Šahovski klub Željezničar već godinama unazad, poslije rata, redovno organizuje međunarodne šahovske turnire povodom Dana Državnosti, Dan Opštine Novo Sarajevo, memorijalne turnire za seniore kao i za juniore i kadete. Turniri su većinom i medijski popraćeni od strane kantolane televizije TVSA i državne televizije BHT.

Klub je prije dolaska trenutnog predsjednika bio pred gašenjem i zahvaljujući novom vodstvu kluba, klub je uspio da opstane. Čak štaviše, klub je pokrenuo na čelu sa predsjednikom Rasimom Zukom školu šaha za djecu. Članovi šahovske akademije Željezničar su imali dosta uspjeha na federalnim i državnim prvenstvima, što jasno pokazuje kvalitetan i predan rad akademije i njenih trenera.

Neke od uspjeha koji se izdvajaju su nastup naših kadeta na federalnom prvenstvu u Tešnju 2023. godine kada je Nedim Telalović bio prvak u kategoriji do 8 godina, a Danin Salihbegović viceprvak, što pokazuje dominaciju takmičara u toj kategoriji. Nastavno na ovaj turnir, naši kadeti Danin i Nedim su osvojili 5. i 7. mjesto na državnom prvenstvu u Bijeljini i time se plasirali na svjetsko prfenstvo koje se održavalo u Brazilu. Nažalost, zbog nedostatka podrške i nemogućnosti prikupljanja sredstava, onemogućen je odlazak naših kadeta na turnir.

Uspjesi se također nastavljaju na federalnom prvenstvu i 2024. godine kada Danin Salihbegović osvaja prvo mjesto u kategoriji do 10 godina, a Nedim Telalović postaje viceprvak u istoj kategoriji.

Također, ove godine se priključio i Kan Mehić koji je na istoimenom turniru osvojio 4. mjesto i time su se tri naša kadeta plasirali na državno prvenstvo. 

Da ovaj uspjeh bude još veći, našem klubu je pripala i čast organizovanja državnog prvenstva koje se održalo od 23.5.-26.5. u hotelu Saray u Sarajevu. Na ovom turniru je postignut i rekordni broj igrača koji je premašio 130 učesnika iz čitave Bosne i Hercegovine. Predsjedniku našeg kluba je pripala i čast da bude direktor turnira. Turnir je također medijski popraćen od strane kantolane televziije TVSA i BHT.

Kao što smo već napomenuli, klub je bio u lošoj situaciji prije dolaska novog predsjednika i konkretno su problem bila dugovanja o kojima novo vodstvo nije bilo obavješteno. Najveći dug koji je klub imao je za Toplane Sarajevo i trenutno iznosi preko 11.000 KM. 

Udruženje je smješteno u zajedničke prostorije građana u kojima nema radijatora i postoje smao cijevi koje su smještene na plafon. Klub koristi električne grijalice kao jedini način zagrijavanja. U zadnjih godinu dana, klub je dobio mnoštvo tužbi zbog neplaćanja dugova i na naš upit i zahtjev za sastankom u Toplane Sarajevo sa ciljem pronalaska rješenje za ovaj problem, nije nikada odgovoreno. Predsjednik kluba je u nedostatku odgovora i lično pokušao otići u Toplane Sarajevo, ali ga gospodin Sejfo Ušanović nije htio primiti, iako se lično poznaju od ranije jer je gospodin Sejfo stanovao jedan sprat iznad prostorija Udruženja. 

Klub se finansira iz sredstava državnih, kantolanih i opštinskih institucija i sredstva koja se dodijele su namjenska i troše se projektnim planom definisano i u svrhu organizacije turnira ili podrške za akademiju.

Dodatni problem koji imamo je taj da nam je Ministarstvo kulture i sporta KS dodijelilo sredstva u iznosu od 5.000, da bi na isti dan Toplane Sarajevo povuklo blizu 3.000 KM. Sredstva su namijenjena, kao što smo već naveli za organizaciju turnira povodom Dana Državnosti i podrške šahovskoj akademiji. Također, i u poplavi koja je nedavno bila u našim prostorijama, veći broj inventara je oštećen.

Pozivamo sve državne, kantolane i opštinske instuticije da nam daju podršku u ovim teškim trenucima kako bi ovaj veliki BH šahovski klub opstao i kako bi nastavili dugogidšnju tradiciju i što je najvažnije, rad sa djecom i održavanjem akademije
."
 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.