7.10.2024. 20:28
0
Prvi izlazak Snage naroda na izbore: Razočaravajući rezultati za Ramu Isaka
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, vođa stranke Snaga naroda, prvi put se suočio s izborima, a rezultati koje je njegova stranka ostvarila mogu se analizirati iz više perspektiva.

Iako su pompezne najave njihovog predsjednika sugerirale veći uspjeh, realnost ukazuje na to da se rezultati tumače kao neuspjeh.

Stranka Snaga naroda, koju vodi Isak i u kojoj je njegov sin Arnel Isak najistaknutiji član, natjecala se na izborima u 29 općina. Budući da porodica Isak potiče iz Zeničko-dobojskog kantona, očekivanja su bila visoka, a dobar rezultat i veći broj vijećnika se smatrali gotovo sigurnima. Nažalost, značajniji uspjeh postignut je samo u tri od ukupno 12 općina u ZDK.

Najbolji rezultat Snage naroda zabilježen je u Zavidovićima, gdje je stranka osvojila 2.807 glasova, što predstavlja oko 20 posto podrške. Iako su imali značajnu podršku, za 106 glasova su im izmakla vrata načelničke pozicije, koja je pripala kandidatkinji iz SDA, Erni Medić Smailhodžić.

U Brezi je Snaga naroda također postigla značajan rezultat, osvojivši 937 glasova, odnosno 16,90 posto glasova. U Visokom je njihov rezultat iznosio 8,90 posto, što odgovara 1.242 glasova, a njihov kandidat završio je na trećem mjestu s samo 761 glasom. U Zenici je stranka prikupila 1.889 glasova, no Arnel Isak je povukao nešto više od 1.000 glasova, dok je s 6,83 posto podrške Snaga naroda osvojila minimalan broj mjesta u Gradskom vijeću.

Dodatno, Snaga naroda će imati vijećnike i u općinama Kakanj (763 glasa, 5,51 posto), Tešanj (624 glasa, 3,69 posto) i Maglaj (370 glasa, 3,95 posto). Izvan Zeničko-dobojskog kantona, stranka će imati vijećnike u još tri općine: Kladnju, gdje su osvojili 404 glasa (7,11 posto), Stari Grad u Sarajevu s 488 glasova (4,70 posto), te u Foči, gdje su prikupili 67 glasova (7,44 posto).

Jedan od zabrinjavajućih aspekata za Ramu Isaka i njegovu stranku je to što su u čak 10 od 29 općina ostvarili dvocifrene rezultate, pri čemu je Snaga naroda često bila na dnu liste prema objavljenim izbornim rezultatima. Unatoč tome, osiguranje vijećnika u trećini općina, uključujući jednu u Sarajevu, može se smatrati određenim uspjehom. Međutim, uzimajući u obzir ogromna sredstva i energiju koju je Isak uložio u promociju svoje stranke, posebno u ZDK, jasno je da su rezultati razočaravajući.

(Erna H.) 

RAMO ISAK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.