7.10.2024. 21:41
0
Općina Stari Grad upozorava na rizičnu lokaciju u Sarajevu: Ovo je potencijalno klizište
Općina Stari Grad Sarajevo, obavijestila je premijera Kantona Sarajevo, Federalnu upravu civilne zaštite, Kantonalnu upravu civilne zaštite i Opštinu Istočni Stari Grad o uočenim nasipima zemlje u Bistričkom potoku, kao i o premještanju stabala iskrčenog drveća u isti u vezi s gradnjom stambeno-poslovnog kompleksa "Trebević Hills" na Zlatištu, a u svjetlu trenutnih vremenskih prilika.

Općina je pozvala ove nadležne institucije na zajedničko djelovanje kako bi se riješili ovi problemi.

- Na lokalitetu na kojem se gradi kompleks "Trebević Hills" iskrčena je velika površina drveća, a koji graniči s naseljenim područjem, što može povećati rizik od klizišta ukoliko nisu ispunjeni svi zahtjevi odgovarajuće struke. 

Također, nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, usljed obilnih padavina, mogu uzrokovati izlivanje vode. U tom smislu, Općina je uputila dopis nadležnim institucijama, ukazujući na potencijalne probleme i složenost situacije po pitanju nadležnosti, s obzirom na to da se gradnja odvija u RS, dok su potencijalno ugroženi objekti u blizini Bistričkog potoka smješteni na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Danas su predstavnici Općinske inspekcije, u suradnji s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, izvršili uviđaj na licu mjesta. Nakon sagledavanja cjelokupne situacije, poduzet će se dalji koraci u skladu s utvrđenim nadležnostima.

U cilju zaštite života ljudi i imovine, zbog potencijalnog krčenja šume u području kamenoloma na Općini Stari Grad Sarajevo, obaviješten je i premijer KS Nihad Uk. Općina Stari Grad Sarajevo poduzet će dalje korake prema nadležnim institucijama.

Važno je napomenuti da Općina čisti dio Bistričkog potoka u Starom Gradu, ali to nije dovoljno da se spriječe katastrofe ukoliko se ne djeluje u Istočnom Starom Gradu - saopćeno je.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.