7.10.2024. 19:11
0
Evropski Parlament u srijedu raspravlja o posljedicama razornih poplava u BiH
Evropski parlament (EP) je na inicijativu zastupnice Željane Zovke danas odlučio kako će u srijedu, 9. oktobra, na plenarnoj sjednici raspravljati o posljedicama razornih poplava u Bosni i Hercegovini.

Iz Ureda za odnose s javnošću Evropske pučke stranke saopćeno je kako je Zovko zatražila i aktivaciju dostupnih mehanizama unije za pružanje finansijske pomoći u zemljama pogođenim prirodnim katastrofama.

Zovko je upozorila kako je stanje u Bosni i Hercegovini još uvijek alarmantno, ističući kako su poplave odnijele brojne živote, a za mnogim žrtvama se još uvijek traga.

Zovko je pozdravila odluku Evropske komisije o aktiviranju Mehanizma civilne zaštite EU-a te je zatražila mobiliziranje sredstava iz Evropskog fonda za solidarnosti, kao glavnog instrumenta EU-a za podršku oporavku od prirodnih katastrofa i izraz solidarnosti EU-a, što je bio slučaj s poplavama u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj i Francuskoj 2023. godine.

"Ljudska i moralna dužnost je mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bi se u ovim teškim trenucima pružila prijeko potrebna pomoć ljudima koje je na bilo koji način pogodila ova poplava. Nužno je da u EU parlamentu imamo ovu raspravu kako bismo zajednički pronašli najučinkovitiji način pružanja pomoći svim stradalima", naglasila je Zovko.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.