7.10.2024. 20:39
0
Obustava željezničkog saobraćaja na području Jablanice pogodila i luku Ploče: Traži se alternativno rješenje
Katastrofalne nepogode na području Jablanice između ostalog su uzrokovale štete velikih razmjera i na prometnoj infrastrukturi. Dio željezničke pruge koji povezuje regiju s lukom Ploče, ključnim dobavljačem sirovina u potpunosti je prekinut, a sanacija će potrajati mjesecima.

Obustava željezničkog prometa na području Jablanice i Konjica velik je udar na ekonomiju Bosne i Hercegovine, ali i na poslovanje druge po veličini luke u Hrvatskoj.

"Luka Ploče je glavna uvozna luka za Bosnu i Hercegovinu, tako da ovaj prekid opskrbe utjecat će na poslovanje svih, no u kojoj mjeri, to je u ovom trenutku teško procijeniti", rekao je Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luke Ploče.

Hrvatska Vlada obećala je pomoć pri sanaciji pruge, a do tada će se tražiti alternativno rješenje za teretni promet.

"Tu će se sigurno alternativa, to je kamionski promet, intezivirati, odnosno uspostaviti dok se željeznička veza, odnosno pruga ne obnovi.

Do tada će se kamionima taj teret prevoziti dalje, kazao je Oleg Butković", potpredsjednik Vlade Hrvatske, ministar prometa, mora i infrastrukture.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.