Proso je vrlo zdrava žitarica i u posljednje vrijeme se često koristi za različite recepte. Mi smo ga isprobali u musaki i oduševili se.
Sastojci:
200 g prosa
2 veća krompira
1 tikvica
2 jaja
200 ml mlijeka
200 ml paradajz sosa
150 ml vode
20 ml ulja
1 luk
1 kašika bosiljka
1 kašika šećera
mješavina začina
Na ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa ga poslije 4-5 minuta prelijte paradajz sosom. Začinite mješavinom začina i bosiljkom, pa dodajte kašiku šećera. Na kraju uspite proso. Dobro izmiješajte, pa kada proključa dodajte 150 ml tople vode. Krčkajte na laganoj vatri oko 10-15 minuta.
Tepsiju pomastite pa po dnu poredajte tikvice koje ste nasjekli na ploškice. Preko toga izlijte umak od prosa, a po njemu poredajte ploške krompira. Musaku stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite 20 minuta.
Za to vrijeme, umutite jaja i mlijeko, pa prelijte musaku i vratite je u rernu na još 15 minuta.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.