Mnogi od nas ne pripremaju ribu zato što misle da je to komplikovano. Međutim, postoje i jednostavni recepti, a ovaj za šarenog šarana je baš takav.
Sastojci:
1 svježi šaran (600-700 g)
2 luka
1 crvena paprika
100 ml paradajz sosa
2 kašika ljute crvene paprike
1 l vode
so
Ribu očistite, pa je narežite na jednake komade. Poredajte na dno šerpe, pa preko nje stavite krupno nasjeckan luk i crvenu papriku. Prelijte sve vodom i stavite da se kuha oko pola sata.
Nakon toga, dodajte paradajz sos, ljutu mljevenu papriku i so, smanjite vatru na minimalno i krčkajte sve još pola sata, odnosno dok se umak ne reducira na željenu gustoću.
Bitno je da jelo ne miješate kašikom, već povremeno šerpu pomjerajte lijevo desno.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.