8.10.2024. 11:26
0
Mještanima u selima iznad Seonice hitno potrebna pomoć: Agregati, pitka voda, higijenske potrepštine...
FOTO: Screenshot/Youtube
Stotinjak ljudi, porodice sa malom djecom, starci... koji žive u selima i zaseocima iznad naselja Seonica kod Buturović Polja četvrti dan od katastrofalnih poplava koje su zahvatile ovo područje i dalje moli za pomoć.

Najpotrebniji su im agregati, pitka voda, higijenske potrepštine i hrana, piše Faktor.

Strahuju i od upozorenja na nove obilne padavine koje su za večeras za područje Hercegovine izdali meteorolozi.

Udaljeni su u krugu od tri kilometra od Seonice, koja je također bila odsječena od svijeta – bez struje, signala za mobitel, puteva, mostova, nestajale su i kuće... sve pred sobom nosile su bujične poplave.

Pripadnici Civilne zaštite Konjic su dan poslije, u subotu dovezli jedan bager koji radi na raščišćavanju terena. Jučer su uspjeli osposobiti putnu komunikaciju čime je omogućen pristup i mjestima uzvodno od Seonice koja su svih ovih dana bila odsječena od svijeta.

Struja je došla do škole u Seonici, a mještani su nabavili privatno dva agregata. Uspjeli su se nekako organizirati, ali su isto tako svjesni da se njihove komšije uzvodno od rijeke Seončice osjećaju izolovano i još bez konkretne pomoći.

Naselje Seonica je smještena na sjevernoj strani Jablaničkog jezera, u kanjonu rječice Seončice. Od Konjica je udaljeno 30 kilometara, a od Buturović Polja oko tri kilometra.

Kako je ovo naselje izgledalo prije i poslije poplava pogledajte i sami. 





0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.