8.10.2024. 12:01
0
Proces koji je trajao četiri godine: Službenici RUGIPP-a pravosnažno oslobođeni optužbi za višemilionske zloupotrebe
Vrhovni sud RS-a pravosnažno je oslobodio šefove i službenike u Upravi za geodetske i imovinsko - pravne poslove RS-a (RUGIPP) optužbi za zluopotrebe kojima je nanesena šteta Gradu Banja Luka.

- Odbijena je žalba tužioca i potvrđena presuda Okružnog suda Banja Luka - potvrđeno je u entitetskom Vrhovnom sudu.

Vijeće Okružnog suda Banja Luka je u ponovljenom postupku u oktobru 2023. godine oslobodilo optužene, dok je prethodno Vrhovni sud RS-a 2022. godine ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu iz 2020. godine i postupak vratio na novo suđenje.

Krivice su oslobođeni Aleksandar Deurić, pomoćnik direktora, Dragan Grulović, šef Odjeljenja u RUGIPP-u, te više stručne saradnice za pravne poslove u navedenoj instituciji Doris Kremenović i Željka Milinković.

Deurić je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, Grulovića da je počinio dva krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo trgovina utjecajem, Kremenović da je počinila dva krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju i Milinković da je počinila krivično djelo trgovina utjecajem.

Optužnica ih je teretila da su raznim malverzacijama i zloupotrebama položaja oštetili Grad Banja Luka za otprilike 7,43 miliona maraka.

RS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.