8.10.2024. 13:55
0
Kako su na izborima prošli "preletači": Beganović koji je prešao iz Naše stranke u HDZ osvojio devet glasova...
Na netom održanim Lokalnim izborima u BiH pojedini kandidati na listama su bile i osobe koje su namjenski promijenile stranačke dresove za ovu prigodu. Ima onih kojima je ovo bila treća ili četvrta stranka.

Prema raspoloživim informacijama Centralne izborne komisije BiH, na lokalnim izborima većina njih baš i nije ostvarila željeni efekat. 

Jedan od poznatijih, žargonski rečeno, "preletača" na ovim izborima bio je Amer Beganović. Pojedini mediji su već o ovom kandidatu za Gradsko vijeće Zenice izvijestili, budući da je na Lokalnim izborima 2020. bio kandidat Naše stranke, dok je na ovim izborima bio kandidat HDZ-a BiH.

Međutim, osvojio je tek devet glasova, što je, naravno, nedovoljno za ulazak u Gradsko vijeće Zenice.

Božo Stjepić napravio je transfer iz HDZBiH u SDA. Na ovim izborima je nastupio kao kandidat za Gradsko vijeće Tuzle. Nije prošao, budući da je uspio prikupiti tek 98 glasova.

Nekadašnji načelnik Živinica Asim Aljić prošle godine je odlučio SDA. Na ovim lokalnim izborima bio je kandidat SDP-a i NiP-a za načelnika. No, izgubio je u utrci za načelničku poziciju protiv SDA-ovog kandidata Begana Muhić koji je imao 15.990 glasova.

Sam Aljić je uspio prikupiti 9.522 glasa.

Sličnu sudbinu je doživio i Hašim Mujanović koji je kao aktuelni gradonačelnik Zavidovića stranački dres NES-a zamijenio onim od Snage naroda, inače stranke Rame Isaka. Ispostavit će se kao greška. Kandidatkinja SDA Erna Merdić Smailhodžić pobijedila je u utrci za gradonačelnika Zavidovića, iako je presudilo tek nešto više od 100 glasova.

S druge strane, odborniku u Skupštini Brčko distrikta Abdulahu Iljazoviću, koji je poznat po izjavi da je kod njega “gram uvijek bio gram” očito nije škodila promjena dresa, budući da je prikupio dovoljan broj glasova za mandat u Skupštini.

On se, naime, nakon NiP-a i SBiH oprobao u Našoj stranci, te je uspio prikupiti 1.219 glasova.

Isto vrijedi i za Huseina Topčagića, nekadašnjeg kadra SDA, a zatim i PDA. Na ovim lokalnim izborima bio je kandidat NiP-a u Općinsko vijeće Gradačca te je prikupio 881 glas i osigurao sebi prolaz u vijeće, piše Fokus.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.