8.10.2024. 16:24
0
CIK BiH donio odluku: Ponovo se broje listići na više od 360 biračkih mjesta u oko 100 općinskih izbornih komisija, neki kandidati imaju veći broj glasova od stranke
Centralna izborna komisija BiH donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu odluku o otvaranju vreća s glasačkim listićima i ponovnom broju glasova na više stotina biračkih mjesta iu oko 100 općinskih izbornih komisija.

Ova odluka uslijedila je nakon razmotrenog izvještaja glavnog kontrolora CIK-a o kontroli unesenih glasova nakon izbora održanih u nedjelju, 6. oktobra. 

Do ovako brze odluke CIK-a u odnosu na ranije godine došlo je zbog izmjene Pravilnika o provedbi izbora ove godine, prema kojima CIKBiH više ne mora čekati pojedinačne zahtjeve iz općinskih izbornih komisija, nego takvu odluku može donijeti na osnovu izvještaja službe Glavne kontrole, odnosno glavnog kontrolora CIK-a. 

Tako je danas rečeno da će se otvarati vreće s glasovima i ponovo brojati glasački listići za nivo načelnika na 26 biračkih mjesta u 17 općinskih izbornih komisija. 

Na čak 240 biračkih mjesta u 57 općinskih izbornih komisija brojat će se glasovi za nivo općinskih vijeća , a ponovo će se brojati glasovi i na 125 biračkih mjesta u 41 općinskoj komisiji. 

Na sjednici CIK-a nije rečeno o kojim općinskim izbornim komisijama je riječ, nego je samo navedeno da će se otvaranje vreća s listićima i ponovno brojanje glasova vršiti u onim općinskim izbornim komisijama gdje se broj glasačkih listića koje je birački odbor utvrdio da se nalazi u glasačkoj kutiji ne podudara s ukupnim brojem važećih i nevažećih glasačkih listića.

Ponovno brojanje vršit će se i za ona biračka mjesta na kojima su birački odbori utvrdili da neki od kandidata imaju veći broj glasova nego što je dobila stranka, što ukazuje na to da nisu dobro izbrojani, jer kandidat ne može imati veći broj glasova od stranke. 

CIKBiH obavijestit će odmah sve općinske izborne komisije u BiH u kojima će biti vršeno ponovno brojanje glasova da utvrde termin tog procesa i pravovremeno obavijeste posmatrače političkih stranaka o ponovnom brojanju. 

Prije toga općinske komisije će morati imenovati tim koji će vršiti brojanje. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.