8.10.2024. 18:15
0
Milanović: NATO ulazi u rat u Ukrajini
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je rat u Ukrajini od prvog dana otišao u katastrofalnom smjeru i da su za to svi krivi. Ponovio je da NATO svojom novom aktivnošću NSATU ulazi u ratni sukob u Ukrajini.

"Rat je otišao od prvog dana u neželjenom i katastrofalnom pravcu za Ukrajinu. Poginulo je i osakaćeno pola milijuna muškaraca i sada je potrebno što? Da ih se još ubije i osakati 50.000? Hoće li to biti dovoljno da se nečiji apetiti zadovolje Washingtonski, moskovski, je li to dovoljno", upitao je Milanović, referirajući se na najnoviju NATO-u aktivnost sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU) za koju je već i ranije rekao da znači ulazak u rat.

Dodaje da su Ukrajinu svi, a i sebe smatra odgovornim, gurnuli u katastrofalnu  nevolju.

"Zemlja je uništena i to treba prestati što prije", kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon samita Procesa Brdo-Brijuni.

Poručio je "onima koji žele rat" da tamo šalju svoju djecu, dok on smatra da se sukob riješiti treba riješiti diplomatskim putem i da "neće dobro završiti za one koji su ga sa zapadne strane vodili."

Milanović je naglasio da je "netko sada odlučio", i to više od dvije godina nakon što je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu, da se NATO uvuče u sukob.

"Misija NSATU je misija kojom NATO ulazi u ratni sukob. Štabno planiranje ratnih potreba u realnom vremenu je ulazak u rat", ponovio je.  

NATO-ova aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU) dogovorena je na sastanku na vrhu u Washingtonu u srpnju ove godine. Misija će se sastojati od oko 700 pripadnika iz NATO članica i partnerskih država, a cijela operacija koordinirat će se u njemačkom Wiesbadenu, prenosi Hina.

Posljednjih dana traje sukob Milanovića i hrvatske vlade koja želi poslati do pet časnika u NSATU. Banski dvori tvrde da će se aktivnosti provoditi u Wiesbadenu u Njemačkoj, a Milanović da će hrvatski vojnici ići i u Ukrajinu.

"Onaj tko to skriva obmanjuje javnost jer građani to moraju znati", kazao je, dodajući da je u Hrvatskoj ogromna većina ljudi već dugo protiv bilo kakvog aktivnog uključivanja u sukob u Ukrajini.

Ponovno je kazao da sudjelovanje u NSATU neće potpisati. "Dok sam ja predsjednik i vrhovni zapovjednik ja to neću potpisati. Ja svoju suglasnost neću dati", naglasio je još jednom.

"Ukoliko postoji većina kakvu Ustav propisuje da preuzme tu odgovornost, neću reći - samo naprijed, ali ću to prihvatiti".

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.