8.10.2024. 17:07
0
Farma pilića kod Sarajeva stavljena u karantin: Pronađena opasna bakterija
Veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo službeno je potvrdila slučaj Salmonella Enteritidis na farmi tovnih pilića u Općini Hadžići.

Tokom inspekcijskih nadzora po planu službenih kontrola farmi peradi za 2024. godinu, tokom septembra i oktobra, od ukupno zatečenih 27 jata na 15 farmi sa oko 198.384 komada peradi, kod jednog jata od 9.698 tovnih pilića (4,88% od ukupno pregledanih životinja) utvrđen je pozitivan rezultat na ovu bakteriju.

Inspekcija je odmah po zaprimanju izvještaja od ovlaštene i referentne laboratorije stavila farmu u karantin i zabranila kretanje životinja, a zaraženi pilići su upućeni na sanitarno klanje po propisanoj proceduri.

Na farmi su provedene i dodatne mjere, odnosno pojačano pranje, čišćenje i dezinfekcija, uz kontrolna laboratorijska ispitivanja.

Iz Inspektorata veterinarske inspekcije napominju da ovaj slučaj ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim, kontinuiranim kontrolama i praćenjem rizika za javno zdravlje koristeći relevantne alate procjene i upravljanja rizikom.

Veterinarska inspekcija je do sada izvršila nadzor kod 60% farmi peradi registriranih na području Kantona Sarajevo, a planiranim monitoringom će biti obuhvaćene sve farmi peradi.

Potrošačima se savjetuje da kupuju meso i jaja isključivo od (pr)ovjerenih subjekata pod veterinarskim nadzorom, kao i da prilikom pripreme i upotrebe hrane održavaju higijenu, te da adekvatno termički obrade namirnice prije konzumacije.

U okviru ovih kontrola veterinarski inspektori vrše i geomapiranje svih farmi peradi na Kantonu Sarajevo, a po završetku svih planiranih aktivnosti objavit će se izvještaj kao i planirane aktivnosti za 2025. godinu koje se odnose na sektor peradarstva. Ovakav pristup će doprinijeti unaprjeđenju sistema službenih kontrola na Kantonu Sarajevo, te omogućiti efikasno upravljanje rizicima za javno zdravlje.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.