8.10.2024. 16:47
2
Nikšić: Obnovit ćemo porušene stambene objekte, posebne mjere pomoći za unesrećene
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić se oglasio na društvenim mrežama i poručio da Vlada FBiH čini sve da se pomogne unesrećenim koje su zadesile stravične poplave.

Naveo je da se "priprema sve za obnovu stambenih objekata koji su porušeni, čim se za to steknu uslovi na terenu."

- Ljudski životi se ne mogu vratiti, niti bilo kako nadoknaditi.

Još uvijek se ulažu nadljudski napori da se lociraju i pronađu sve žrtve tragedije koja nas je zadesila, te da se uspostavi nesmetana komunikacija, kako putna tako i željeznička.

Već radimo na određenim mjerama koje se tiču prevazilaženja trenutnog stanja i što bržeg oporavka. Vlada FBiH je pripremila sve za obnovu stambenih objekata koju su porušeni, čim se za to steknu uslovi na terenu - naveo je premijer FBiH. 

Kako Nikšić dalje navodi, iskomunicirane su mjere koje će biti donijete, a koje podrazumijevaju poptuni moratorij na kredite za sva fizička i pravna lica direktno pogođena nemilim dešavanjima, kao i druge pogodnosti.

- Svi detalji će biti objavljeni u odluci, koja je već spremna i koja će biti donijeta u vrlo kratkom vremenskom roku.

U kontaktu smo sa međunarodnim finansijskim institucijama, u prvom redu, Svjetskom bankom i već radimo na potencijalnom restrukturiranju trenutnih projekata, te prenamijeni i korištenju dijela finansijskih sredstava za obnovu infrastrukture ali i oporavak pogođenih i ugroženih područja.

Tražimo način za novi hitni projekat oporavka sa Svjetskom bankom koji bi se rješavao po ubrzanoj proceduri odobravanja.

Sva ministarstva ubrzano rade na alociranju i prenamijeni određenih sredstava, koja bi se hitno mogla koristiti za prevazilaženje ove trenutne situacije.

Također, Federalni zavod za agropedologiju donio je odluku da će svim poljoprivrednim proizvođačima koji se nalaze u dijelovima općina i gradova koji su pogođeni poplavama i klizištima, olakšati sve procedure u vezi poslova koje obavlja Zavod, te osloboditi poljoprivredne proizvođače od obaveze plaćanja naknade za poslove koje se odnose na kontrolu plodnosti zemljišta - saopćio je Nermin Nikšić.



(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.