8.10.2024. 20:10
0
Guterres: Noćna mora u Gazi ulazi u drugu godinu. Taj nivo ljudske patnje je teško dokučiti
FOTO: AGENCIJE
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izrazio je u utorak zabrinutost zbog eskalacije humanitarne i političke krize u Pojasu Gaze i Libanu, osuđujući kršenja međunarodnog prava.

"Noćna mora u Gazi sada ulazi u užasnu i tešku drugu godinu.

Ovo je bila godina krize, humanitarne krize, političke krize, diplomatske krize i moralne krize", rekao je Guterres na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku.

Dodao je da je Pojas Gaze "postao nivo ljudske patnje" koji je teško dokučiti.

Podsjetio je da je više od 41.000 Palestinaca ubijeno u Gazi, od kojih veliku većinu čine žena i djece, a na hiljade ljudi je nestalo i vjeruje se da su ostali zarobljeni ispod ruševina.

"Snažno osuđujem sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi", rekao je Guterres.

Generalni sekretar UN-a je također upozorio na eskalaciju sukoba u Libanu koji prijeti da zahvati cijelu regiju.

"Na ivici smo općeg rata u Libanu sa razornim posljedicama", kazao je Guterres, podsjetivši da je u izraelskim napadima velikih razmjera u ubijeno više od 2.000 žrtava u Libanu i raseljeno više od milion ljudi.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.