8.10.2024. 15:17
0
Smeće, mulj i ostaci uništenih kuća u poplavama se skupljaju na branama “Grabovica” i “Jablanica”
Nevjerovatne količine smeća, otpada, mulja, ostataka kuća i predmeta iz njih nakon velikih padavina, poplava i klizišta, skupljaju se pred Hidroelektranom Grabovica i Jablanica.

Smeće, mulj i ostaci kuća uništenih u poplavama i klizištima u noći na 4. oktobar sakupljaju se na branama hidroelektrana “Grabovica” i “Jablanica” na rijeci Neretvi.

Iz entitetskog Vodnog inspektorata Federacije Bosne i Hercegovine su saopćili da je njihov tim obišao ovu regiju u sjevernoj Hercegovini, da je konstatirano kako se plutajući otpad sakuplja uz brane i da Elektroprivreda BiH ima ugovor s ovlaštenom firmom o uklanjanju ove vrste otpada.

Iz inspektorata su naveli kako će se aktivnosti prikupljanja plutajućeg otpada nastaviti do daljnjeg, te da trenutno nisu evidentirane posljedice po hidroelektrane.

Iz FUZIP-a navode da su federalni vodni inspektori, kako bi se spriječilo istovar čvrstog otpada u vodotoke, akumulacije i na obale na lokacijama gdje se vrši sanacija, izdali preporuku da se što prije označi lokacija za deponiju čvrstog kamenog i zemljanog materijala, a s ciljem preveniranja štete po hidroelektrane, eventualnih začepljenja ili novih poplava uslijed podizanja nivoa vodotoka deponiranjem otpada u vodotoke i na obale.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.