Sardine uglavnom konzumiramo iz konzerve, ali one koje napravite sami su puno ukusnije, a nije ih teško ni pripremiti.
Sastojci:
600 g svježe sardine
100 ml maslinovog ulja
sok i korica 1 limuna
4 češnja bijelog luka
1 kašika bibera u zrnu
so
Za ovaj recept možete koristiti zaleđene sardine, a nećete pogriješiti ni sa svježim. U ribarnici zamolite svakako da vam očiste ribu i odstrane glave, ako već nisu.
U veću i dublju tavu, ulijte maslinovo ulje i odmah poredajte očišćenu ribu. Kada riba počne da se pržit dodajte debelo narezanu koricu limuna i krupno narezan bijeli luk.
Posolite po želji i ubacite crni biber u zrnu. Poklopite, smanjite vatru i krčkajte oko 15 minuta uz povremeno pomjeranje tave.
Sardinu poslužite uz krompir salatu ili svjež bijeli hljeb.